Няма да се откажем. Нашите баби и дядовци и родители

...
Няма да се откажем. Нашите баби и дядовци и родители
Коментари Харесай

Лена Бориславова: Моделите на управление и на ГЕРБ, и на Радев трябва да бъдат прекратени

" Няма да се откажем. Нашите баби и дядовци и родители се пребориха против тоталитаризма и да ни одобряват в Европейски Съюз и НАТО, в този момент би трябвало да продължим работата, без значение какъв брой мощна е съпротивата на стакуктовото ". Това е посланието на Лена Бориславова дни преди пети парламентарни избори в последните 2 години, които ще се проведат на 2 април.

Тя е претендент за депутат от листата на обединението " Продължаваме промяната " - " Демократична България " (ПП-ДБ) в 24 МИР-София. Заема второ място в листата след съпредседателя на Демократична България Христо Иванов.

В последните дни преди вота приказваме с нея за опциите България да има реформаторско болшинство в 49-ото Народно заседание, което да излъчи постоянно държавно управление, за какво моделите на ръководство и на ГЕРБ, и на президента Румен Радев би трябвало да бъдат прекъснати, кое е това, което дърпа България обратно и каква е тактиката " за оцеляване на корумпираните политици на прехода ", на която би трябвало да има противопоставяне.

Как изглеждаше България, когато вие бяхте на 18 години и завършвахте гимназия? Какво се промени от този момент в политиката и какво си остана същото? Как смятате, че ще наподобява 18 години след днешните избори - колкото един пълновръстен живот?

Пълна с благоприятни условия и вяра за европейско бъдеще. На доктрина, след приемането ни в Европейски Съюз, което таман беше станало факт, България (заедно с Румъния) трябваше бързо да догони Западна Европа – по правдивост, по конкурентоспособност, по условия за живот за жителите. Въпреки безспорния политически триумф - приемането ни в Европейски Съюз, в последвалите години станахме свиделите на цялостен политически неуспех по достигането на европейския стандарт на живот. Вместо да се движи дружно с Румъния, България затвърди мястото си на най-бедната страна в Европейски Съюз с най-ниския показател за благополучие и най-голям показател за корупция, след този на страни в Африка. Вместо да бележим триумфи при развиване на районите, инфраструктурата и опазването на здравето, партията на Борисов регистрира върхове по нелегално асимилиране на евросредства, липса на бистрота, рисково тъничък асфалт, все по-изоставаща и обезлюдяваща се Северна България, все по-зависима прокуратура и усърдие за реализация в период само на проруски планове.

Но има и позитивна смяна. За разлика от преди, в политическото пространство за първи път не просто се приказва голословно за съпротива на корумпираната власт, а има не една, а цели две политически обединения, които са решени да предложат нов модел за ръководство на страната. Преди няколко години хората, които поддържат нашето обединяване, имаха минимално посланичество в Народното събрание. През 2022 година Демократична България и Политическа партия успяхме да формираме постоянно държавно управление, което за 6 месеца за първи път изведе България в челните места на 3 европейски ранглисти – по растеж на заплати, по експорт и по растеж на индустриално произвеждане. Ако това може да се случи за 164 дни постоянен кабинет, то през идващите години България може да догони европейския стандарт на живот при ръководството на Политическа партия и Демократична България.

Какво липсва на България, с цел да излезе от затворения кръг на избори - блокиран парламент - три несполучливи раздавания на мандати - нови избори? Какво я дърпа обратно?

Българите не сме малоумен народ, ние знаем какво значи да живееш добре. Според последните изследвания болшинството от българите утвърждават и участието ни в Европейски Съюз и НАТО.

Но това, което ни дърпа обратно, е апатията и ниската изборна интензивност, резултат от усърдно възпитаното в нашето общество омерзение към политическия развой. Политическият хайлайф на прехода по всякакъв начин се стреми да ни потвърди, че „ политиката е мръсна работа “, „ всички са маскари “ и в политиката свестните хора нямат място.

Не бива да се поддаваме на тази тактичност за оцеляване на корумпираните политици на прехода. Тяхната цел е точно да държат свестните хора отвън процесите, които дефинират по какъв начин ще се развива страната, с цел да го прави по-лесно за алчните, безпардонните и наглите те да са на власт.

Зависи от всеки един от нас!

Какви ще са заглавията на европейските и международните медии след изборите в България на 2 април?

Българите ясно демонстрираха, че им е омръзнало да ги крадат и да ги дърпат обратно в развиването им.

Отмина времето, когато народът можеше елементарно да се ръководи през боязън и приказки за „ безпорядък и съсипия “. Опитите както на ГЕРБ, по този начин и на президента Радев по този метод да сковават масите гласоподаватели, с цел да не им се месят и да не желаят промени, тъй като последните са „ страшни “ и несигурни, се провалиха. След 12 години постоянен застой, търпението на българите се изчерпа. Което е и огромното предизвикателство за нашето последващо постоянно държавно управление, тъй като никой няма да ни даде нови 12 години, с цел да станем равни с другите европейци.

Обединението на Демократична България и Политическа партия е най-голямата разлика при сравнението на изборите за 48 Народно събрание и за 49 Народно събрание - каква е добавената стойност на обединението с изключение на сбора на гласовете? Как способства Демократична България и по какъв начин способства Политическа партия във образуването на програмата?

Най-голямата разлика сред 48 и 49 Народно събрание ще бъде в това коя коалиция ще бъде първата политическа мощ. Очертава се Политическа партия и Демократична България, подкрепени от Обединени земеделци и Български земеделски народен съюз, да спечелим на тези избори, което е нужната причина, с цел да формираме постоянно държавно управление, да осъществяваме политическата си стратегия и да изберем ръководител на Народното събрание.

В 48-ото Народно събрание видяхме, че това ГЕРБ да излъчат свои ръководител в лицето на господин Рашидов бе пагубно за законодателната активност. Ключови законопроекти като тези за следствие на основния прокурор, за промени в комерсиалния закон по ПВУ, за отбрана от домашното принуждение, въпреки и импортирани в първия ден от работата на Народното събрание от Политическа партия и Демократична България, бяха разпределени в зала в края на живота на това Народно заседание – съзнателно - с четиримесечно забавяне, с цел да не минат и времето да не стигне.

С безапелационно болшинство в новото 49-ото Народно събрание няма да допуснем сходна загуба на време и безпардонно безучастие. Обединени, ще работим по 5-те целта от политическата ни стратегия, а точно:

1) България в Шенген и в еврозоната!

2) 50 милиарда лв. вложения поравно в Северна и Южна България и поддръжка за бизнеса, с цел да се усилят приходите и да се понижи разликата в заплащането сред София и останалите райони на страната, сред българите и европейците.

3) Българските дребни и междинни ферми - народен приоритет! Когато България спре да внася 50% от доматите, 70% от месото, 45% от яйцата и 30% от млякото, а още веднъж стане чист експортьор, до българската софра ще доближават по-качествени храни на по-ниски цени.

4) Инвестиции в самостоятелна и евтина българска сила, с цел да не подвластен от един снабдител.

5) Достъпно обучение и опазване на здравето с европейски качество.

Как се прави акция, до момента в който партиите ви са в кръгова защита поради едновременните удари от политически противници, служебния кабинет и прокуратурата?

Специфична специфичност на българската политика е, че в нея вземат участие и субекти, които по предписание би трябвало да са безпартийни и самостоятелни. Едва ли има друга страна, в която основният прокурор да прави еднакъв брой конференции и изявленията като политическите партии по време на предизборна акция. А в това време служебното краткотрайно държавно управление ефективно да работи за всяване на боязън у популацията, задаване на дневния ред на обществото и за уронване на облика на една или друга политическа мощ. В такава среда е извънредно значимо да не се губи фокус и да не се разрешава на съперниците – политически и други, да изкривяват посланията към гласоподаватели и да подменят същинските проблеми и решения, от които има потребност България.

Няма подозрение, че нашето обединяване се трансформира във зложелател номер едно за корупционните схеми и срасналите се в доста браншове страна и проведена престъпност. И с цялостно съображение се тормозят. Ние елементарно можехме да проведем една нападателна и компрометираща акция по отношение на главните си съперници – има доста и същински учредения за това. Изборите са обаче средство да подредим и предвидим бъдещето си. Затова искахме да сме почтени с българските гласоподаватели и да им покажем една реалистична картина на околните години, да им дадем опция да схванат какво ги чака, в случай че гласоподават за нас на идните избори.

Докато България нямаше постоянен кабинет, изпусна шанса за влизане еврозоната през 2024 и още веднъж не беше призната за член на Шенген, а президентът слага под подозрение и волята на 48 Народно събрание за даването на военна помощ на Украйна - какъв е рискът за страната, в случай че това безвремие продължи?

Рискът е действителен, само че също толкоз рисково е влизането в безпринципни исторически взаимни отстъпки и обединения, които да образуват кабинет непременно без значение на политиките, зад които се застава.

Не би трябвало да се връщаме нито към модела на ръководство на ГЕРБ, нито да оставим модела на ръководство на Радев. И двата са еднообразно рискови за развиването на страната и би трябвало да бъдат прекъснати. Наш приоритет за тези избори остава образуването на постоянно държавно управление с явен ангажимент за взимане на решение за приемане на България в Шенген и в Еврозоната през 2024 година

Каква е вероятността в 49 Народно заседание да се образува постоянно ръководство - и до каква степен стигат границите на компромисите? Какво е вашето персонално изискване за поддръжка на съдружно държавно управление?

Обединение Продължаваме Промяната-Демократична България ще работим за съставяне на постоянно държавно управление – за кабинет с ясна политическа отговорност и отчетност пред работещо Народно заседание след изборите на 2-ри април.

Коалиция с ГЕРБ е невъзможна преди да си спомнят от кое място познават Владислав Горанов, който откакто бе 2 пъти отпред на финансите на страната, сега няма право в целия свят даже банкова сметка да си отвори поради корупция.

Имаме ясна управническа стратегия с 5 целта и ще търсим поддръжка и допирни точки в Народното събрание по политики, по решенията и ограниченията, които предлагаме против инфлацията, за по-високи и европейски приходи, за приемане в Шенген и Еврозона, за поощряване на българското земеделие и произвеждане. Тук на ход ще са другите партии, определени в Народното събрание, да преценяват дали ще влязат в разговор или ще подлъжат гласоподавателите си, че търсят решения на проблемите им.

Как вашите гласоподаватели гледат на ролята на Румен Радев в ръководството?

Г-н Румен Радев е президент в парламентарна република. Като подобен той по принцип няма право да се меси интензивно в ръководството на страната, въпреки че го прави. В изискванията на служебно държавно управление следим също мощно прекрачване на номиналните му функционалности. Но волята на гласоподавателите - и наши, и на другите партии - е ясна – те не желаят страната да продължи да се ръководи от президента, хората желаят постоянно държавно управление. Това е и нашата задача след изборите като първа политическа мощ.

Какво обръщение отправяте към хората, които подкрепяха митингите от 2020 година, само че към този момент се двоумят дали да гласоподават на пети следващи парламентарни избори? Какъв ангажимент поемате към тях в новия парламент?

Искам да се обърна към хората и да им кажа, че има смисъл и има и метод да живеят по-добре. Да не се поддават на опитите да ги плашат и да им изясняват, че ни чакат безпорядък и съсипия. Макар през последните месеци да преминахме през разнообразни провокации, се движим напред. Видяхме, че единствено за 164 работни дни постоянното държавно управление на кабинета „ Петков “ сподели, че вместо устойчиво последно място във всички европейски ранглисти и постоянна беднотия, има по какъв начин България да е на челно място по растеж на приходите, по експорт и по индустриално произвеждане. Замислете се, какво Ви дават обещание от другата страна – още повече от същата постоянна беднотия и застой, това просто не е алтернатива. Изборът в никакъв случай не е бил по-лесен. Зависи от нас. Остават броени дни.

Кой съвет на умен човек ви приготви най-добре за това, с което се сблъскахте в политиката? Какъв съвет бихте дали на младите момчета и девойки, които се двоумят дали да се занимават с политика в България?

Вярвам, че младежите заслужават и имат право да бъдат в политиката, тъй като нещата, които вършат политиците през днешния ден, въздействат на бъдещето на тези хора, а те са бъдещето на България. Младите хора не ги е боязън, те имат силата да се оправят с провокациите и да се борят за идеалите си, те са източникът на новите хрумвания и решения, които да създадат България съвременна страна по европейски стандарт. Затова не се колебайте, има смисъл и е значимо. А в случай че ви нападат, значи вършиме нещо вярно. Зависи от нас да си отвоюваме бъдещето.

В една борба най-съществен е тимът. Затова, който желае да се занимава с политика, би трябвало доста деликатно да избере своя тим – хората, с които ще се бори за идеалите и идеите си, с които до 6 сутринта ще гласоподава закони за надзор на основния прокурор или ще се пробва да спре недемократичните промени в изборното законодателство. Ако нямаш верния екип, в случай че другите към теб не споделят твоите правила и разбирания за света и по какъв начин би трябвало да се развива България, доста мъчно ще устоиш на политическите ветрове. Аз не скърбя за своя избор! Хората от Продължаваме Промяната са смели, млади, борбени и екипни играчи, отпред с Кирил Петков и Асен Василев, и работата с тях въодушевява всеки ден.

Кое беше най-важното управническо решение, в което участвахте и с което се гордеете? За кое решение на предишния парламент съжалявате, че не успяхте да спрете?

В изискванията на дългогодишна взаимозависимост на България от " Газпром " и последвалата международна енергийна рецесия, един от главните цели на кабинета „ Петков “ и неоспорим триумф бе построяването на газовия интерконектор с Гърция. Поразяващо беше с какъв брой огромно отвращение бе работено по този план от предходните държавни управления. Това бе и единомислещата противоположна връзка, която получавахме от всички стратегически сътрудници, които участваха в него. За да може да бъде наваксано забавянето, още от първите дни на кабинета влязохме в непрекъснат ежеседмичен контакт с кабинета на гръцкия министър председател и самия господин Мицотакис, със строителите, с отрасловите министерства и организации. Имаше дни, в които главната задача бе ръководството и надзорът на строителните действия по плана, което е надалеч от обичайното схващане за активността на политическия кабинет на премиера. Но беше значимо и належащо.

Съжалявам, че в 48-ото Народно заседание не се откри поддръжка за учредяването на държавен фонд „ Стамболов “. По прилика на политиката на Стефан Стамболов, Кирил Петков предложи да се сътвори фонд, който да спонсорира най-талантливите деца на България да получат своето обучение в чужбина и по-късно да се завърнат да живеят и работят в България, да основават фамилии тук и да изживеят старините си. Ако по някаква причина не се завърнеха, тогава да възстановят парите на страната. Така страната можеше да влага в своите младежи, да ги подтиква да се завръщат (вместо да са принудени да заплащат огромните си заеми със заплати от чужбина), да употребява дейно техния разум и познания.

Депутатите от ГЕРБ, Има Такъв Народ и " Възраждане " обаче не откриха сили да поддържат сходен план като една от ограниченията за справяне с демографската рецесия и неналичието на фрагменти. Все отново по времето на ГЕРБ от страната си тръгнала над 800 000 българи – може би това е тяхната визия за непоклатимост. Или младите да вървят да пасат овце, както бе предложил Бойко. Струва ми се обаче, че водеща причина за отхвърли им бе в действителност страхът, че като има повече хора, които мислят и са видели какво е естествен европейски живот, съпротивата им против техния модел за ръководство ще е още по-силна.

Какво ви стимулира и ви дава сили да останете в политиката даже след разочарованията от последните мандати? Какво може да ви накара да си кажете: " Аз бях дотук "?

Чувството, че има смисъл и че зависи от нас. Няма кой различен да се пребори да живеем по-добре. Ако оставим тази задача на купения избор, на партиите по листата " Магнитски ", нищо няма да се промени. Докато имам вяра в тази цел и работя с екипа от стимулирани младежи, които са тук, с цел да свършат работа, а не да се уредят на позицийка, тъй като за нищо друго не ги бива, и аз ще съм тук.

Конкретното предизборно обещание/ангажимент, което вие персонално бихте дали, е?

Няма да се откажем.

Нашите баби и дядовци и родители се пребориха против тоталитаризма и да ни одобряват в Европейски Съюз и НАТО, в този момент би трябвало да продължим работата и без значение какъв брой мощна е съпротивата на стакуктовото, ние сме тук и няма да се откажем. Има по какъв начин да живеем добре през днешния ден – без вопиюща корупция и боязън. Има по какъв начин да сме равни с другите европейци и българите да желаят да живеят и да се развиват в България.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР