Няма да има шоково повишаване на цените на водата в

...
Няма да има шоково повишаване на цените на водата в
Коментари Харесай

Нанков: Няма да има шоково повишаване на цените на водата в България

Няма да има шоково повишение на цените на водата в България. Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков Николай Нанков е министър на районното развиване и... към профила при откриването на интернационална конференция "Опазване и стабилно потребление на водите в България " в Гранд хотел София.

Там, където има справедлива потребност от повишаване, повишението ще се прави след одобрение първо от локалните общности и чак на последно място през КЕВР. Това ще става гладко и всичко би трябвало да бъде правено с една единствена цел - гарантиране на по-добра и по-качествена услуга на популацията, съобщи Нанков.

Той приказва за бъдещето на финансирането на ВиК бранша след 2020 година, с какви средства отсега нататък ще бъдат строени язовири, пречиствателни уреди, водопроводи и по какъв начин тези вложения ще се отразят върху цената на водата. Средствата за инфраструктура по еврофондове ще бъдат мощно лимитирани и ще се премине от грантово финансиране, което понастоящем е главният източник на финансов запас, към разпределяне на нисколихвени заеми, към даване на банкови гаранции, добави Николай Нанков. По думите му публично-частното портньорство може да бъде използвано към бранша, само че би трябвало да бъдем извънредно деликатни, тъй като секторът е подвластен от обществената и екологичната съставния елемент. Той даде образец, че в случай че се построи пречиствателно оборудване с частни вложения, това ще рефлектира върху цената на водата.

През 2018 година със средства по Оперативната стратегия "Околна среда " следва стартирането на инвестиция от близо милиард и половина лв. в рехабилитация и инфраструктура на база на осъществените районни прединвестиционни изследвания, сподели още министърът.

Той направи съпоставяне сред пътната инфраструктура и ВиК инфраструктурата, като означи, че дължината на ВиК мрежата подземен е над 90 000 км, което е тъкмо 233 автомагистрали "Тракия ". При ВиК пътищата няма обходни направления - или от кранчето тече вода, или няма, разяснява Нанков и добави, че по тази причина секторът е мощно обществено сензитивен.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР