Няма да има режим на тока у нас. Това каза

...
Няма да има режим на тока у нас. Това каза
Коментари Харесай

Енергийният министър: "Булгаргаз" нямат нарушения, спирането на газ към България е на руската страна

Няма да има режим на тока у нас. Това сподели министърът на енергетиката Александър Николов в предаването „ Събуди се " по Нова телевизия.

Той уточни, че в множеството европейски страни природният газ се употребява за произвеждане на електричество в огромни мащаби, само че в България това не е по този начин. „ Рискът да се стигне в някакъв миг до евентуален режим на тока по този начин, както в България се спря газът от през днешния ден за на следващия ден, е нещо, което съществено тормози сътрудниците енергийни министри в други европейски страни ", съобщи той.

Той бе безапелационен, че България и „ Булгаргаз " нямат нарушавания по съществуващия контракт с „ Газпром ". „ Страната ни не е спряла осъществяването му по никакъв метод. Всичко по всяка една уговорка е изпълнено. Решението да се спре подаването на газ към България е на съветска страна ", акцентира Николов.

По думите му казусът се състои в метода на описания механизъм от съветска страна, който води до съществени вреди за българската страна. „ Начинът на разказване на това в писмото, получено в „ Булгаргаз ", ясно заявява, че подписването на сходно съглашение става неделима част от контракта. Според този механизъм се губят доста значими неща за България. Губи се контролът върху средствата, превалутирането не е разказано на какъв курс се случва, прави го трета страна, няма надзор върху пари, върху доставки, върху доказателствен материал за осъществено заплащане по-късно ", изясни енергийният министър.

През цялото време от страна на „ Булгаргаз " не е серпантина изпращане на публична преписка със заложени съответни питания на база правно мнение, т.е. за какво се желае подобен вид механизъм, по какъв начин се обосновава, акцентира Николов.

Според него, в случай че анексът е бил подписан от управлението на „ Булгаргаз " или техен ръб, това е щяло да нанесе съществени вреди. „ Това стартира дейно от ден първи посредством превалутиране на курс, който си взема решение трета страна. А какво се случва, в случай че преведените пари в доларовата сметка, изчезнат? ", разяснява той.

Министърът на енергетиката беше безапелационен, че българската страна третира „ Газпром " като търговски сътрудник, а не като „ индивид, с който може да се води икономическа война ". „ Диалогът от страна на „ Булгаргаз " с „ Газпром " не е спирал ", акцентира Николов.

Според него протичащото се с България е тест за това до каква степен Европа ще остане единна.

Александър Николов изясни, че цената на газа зависи от микса, разполагаем все още. „ Когато в границите на 24 часа 90% от този микс бъде изтеглен, тогава нещата са доста сложни за решение в повърхност да се реализира цялото количество и оптимална цена ", сподели министърът.

Дългосрочният контракт с Азербайджан е за към 1 милиард кубически метра природен газ. „ Дали количеството ще бъде по-голямо - следва да забележим. Според мен има такава опция и евентуално тя ще бъде употребена ", добави Николов.

Интерконекторът ще бъде подготвен в края на юни, а тестванията и регулаторните условия ще бъдат движени паралелно, тъй че да стане допустимо най-бързо. Към момента няма закъснение, съобщи министър Николов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР