Няма да има никакво съмнение за решимостта на Америка да

...
Коментари Харесай

На американския фронт нещо ново

" Няма да има никакво подозрение за решимостта на Америка да пази нашите демократични полезности, които не можем да отделяме от нашите ползи. " Тази фраза от публикация на американския президент Джо Байдън във в. Washington Post от 5 юни маркира един от фундаментите на неговата външна политика. Темата е залегнала и в новия меморандум за национална сигурност, подписан от Байдън също при започване на юни. " Битката против корупцията не е просто положително ръководство. Тя е национализъм и е от значително значение за запазването на нашата народна власт и нашето бъдеще ", гласи изказване на президента, съпътстващо оповестението на документа.

България към този момент усети, че новата американска теория за битка с корупцията като народен интерес на Съединени американски щати напълно не е просто на думи. Санкциите по американския закон " Магнитски " - най-тежките, налагани досега от приемането му през 2016 година - против депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, хазартния цар Васил Божков и още няколко души имаха резултата нa детонатор за цяла една ера в българския бизнес и политика. Te бяха избрани от американското държавно управление като " най-широкообхватното еднократно деяние [на САЩ], ориентирано против корупцията до момента ".

Дни по-късно Вашингтон приложи същия принцип към цялостен район. Американският президент подписа изпълнителна заповед за санкциониране на всеки, който корумпира и дестабилизира Западните Балкани.
Балканите са ни скъпи
Според указа Вашингтон ще постанова възбрана за влизане в Съединени американски щати и цялостен запор на имуществото на лица, които реши, че са опасност за мира, сигурността и стабилността на страните от Западните Балкани. Действието на президентската заповед е сходно с това на закона " Магнитски ". Но тя е по-обща и в нея няма съответни имена на хора и компании, по тази причина пък има съответен териториален обсег - страните от някогашна Югославия и Албания.

Заповедта на Байдън продължава и уголемява действието на два предходни американски декрета за Западните Балкани, като прибавя нови наказания и включва Албания. Миналия месец Държавният департамент на Съединени американски щати разгласи някогашния албански президент и министър председател Сали Бериша - основна фигура в албанската политика в посткомунистическия интервал - за личност нон грата поради " корупционни дейности ".

Според указа и обяснението към него президентът Байдън счита, че обстановката в Западните Балкани през последните 20 години " възпира напредъка на района към дейно и демократично ръководство и изцяло консолидиране в трансатлантическите институции, заради което съставлява необикновена и изключителна опасност за националния интерес и външната политика на Съединени американски щати ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР