Няма да има агенти на ДС в управлението, заяви на

...
Няма да има агенти на ДС в управлението, заяви на
Коментари Харесай

Няма да има агенти на ДС в управлението, заяви Петков

Няма да има сътрудници на Държавна сигурност в ръководството, съобщи на брифинг след постоянното съвещание на Министерския съвет министър председателят Кирил Петков. Той благодари на съдружните си сътрудници от " ИТН " и на министъра на външните работи Теодора Генчовска, която е от тяхната квота, че са взети бързи ограничения и " хора с досиета, които са оповестени в медиите, няма да бъдат назначени или ще бъдат освободени, в случай че са към този момент назначени ". Думите на премиера бяха в отговор на въпрос за възможни назначения на хора във външното министерство, свързани със структури на някогашната Държавна сигурност.

" Всеки министър има право, съгласно съдружното съглашение, да предлага своя екип, само че след това в съдружен формат обсъждаме и решаваме дружно дали нашите условия към тези хора съответстват с предложенията ", сподели още Петков и акцентира, че хора, свързани с Държавна сигурност, няма да бъдат назначени. 

Бившият ръководител на ДАНС Петко Сертов няма да е консултант на министъра на външните работи. За съветници няма да бъдат назначавани лица, свързани с Държавна сигурност. Това заяви по-рано днес в коридорите на Народното събрание и ръководителят на ПГ на „ ИТН “ Тошко Йорданов. " Няма да има нито един консултант от Държавна сигурност в екипа на Министерство на външните работи. Нямам различен коментар ", добави той.

Информацията за назначението на Сертов и още трима души в пенсионна възраст, свързани със службите на тоталитарния режим, за съветници на министър Генчовска се появи преди ден. Имената им към този момент не попадат на уеб страницата на Министерство на външните работи. 

На брифинга през днешния ден министър председателят Петков разяснява и тематиката за разполагането на войски на НАТО у нас, като съобщи, че не е разисквана на държавното съвещание, нито с някои от нашите сътрудници. Думите на министъра на защитата Стефан Янев, че не е належащо разполагане на спомагателни войски на НАТО у нас, е персонално мнение, а не официална позиция на държавното управление, разясни министър-председателят.  " Аз ясно заявих, че ще бъдем деен член на Европейския съюз и на НАТО. Вярваме, че най-хубавият метод за продължение на политиката и на Европейски Съюз, и на НАТО в региона на източната ни граница е оптимално потребление на изкусен път. Българският интерес е да нямаме в съседство военно състояние. Колкото по-малко фокусът е върху военния капацитет и повече върху дипломатичния потенция, толкоз по-добре за България ", посочи Петков.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР