Няма да допусна, докато съм главен прокурор, политическата намеса в

...
Няма да допусна, докато съм главен прокурор, политическата намеса в
Коментари Харесай

Главният прокурор пред БСП: Няма да допусна политическа намеса в съдебната власт

Няма да позволи, до момента в който съм основен прокурор, политическата интервенция в правосъдната власт, историята демонстрира, че това води до репресии. Това сподели основният прокурор Иван Гешев по време на среща с представители на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " в зала " Запад " на Народното събрание, съобщи БГНЕС.

" За тези 30 години, в които работя като следовател и като прокурор, съвсем в никакъв случай не е чуван гласът на следователите и на научната общественост. Разбирането за разделяне на управляващите, с изключение на съвместен надзор сред тях, следва да има и взаимоотношение. Доста дълъг интервал от време не се вземат решение действителните проблеми в законодателен проект, които биха довели до решение на проблемите, решаваме следствията ", съобщи още основният прокурор.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова съобщи, че диалозите сред Народното събрание и институциите – изпълнителна, правосъдна, са нужда. По отношение на търсения от основния прокурор разговор сред институциите, тя е безапелационна, че той не може да се оплаче от липса на подобен в Народното събрание, като даде за образец признатите чуванията на всеки три месеца на основния прокурор в Народно събрание.

По думите ѝ несъмнено има и недобри закони. Въпреки това обаче Нинова уточни, че Наказателният кодекс (НК) е от 1968 година, само че от този момент до момента е променян 121 пъти, като в множеството случаи по рекомендации на представители на прокуратурата. Наказателно-процесуалният кодекс е от 2005 година, само че е претърпял през годините 58 промени.

Тя напомни, че в края на 47-ото Народно събрание, три дни преди разпускането му, беше признат Закон за продажбата на божествен газ на малолетни деца. " В момента всички нощни клубове и нощни заведения не престават да продават и тровят децата. Добър закон, бързо признат, резултат – никакъв. Важно е законът да е добър, само че доста по-голям е контролът ", безапелационна е Нинова. Като прикани да се спре с политическите лозунги, Нинова изиска професионални препоръки, свързани с противопоставяне на битовата престъпност и Закона за придвижване по пътищата поради пияните и дрогираните водачи.

От своя страна Иван Гешев уточни, че още преди 2 години от прокуратурата са желали промени на Наказателен кодекс и Наказателно-процесуален кодекс. По думите му промените, които Наказателен кодекс и Наказателно-процесуален кодекс са претърпели, " са едни оперативни промени на парче, за да се потуши репутационно един проблем, които не водят до действителни резултати ".

Главният прокурор настоя за всеобхватна промяна. По отношение на райския газ той счита, че би трябвало доста ясно да се разграничават пълномощията на другите управляващи и неизпълняването на признатия закон не е от компетенцията на прокуратурата.
 
  
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР