Няма да бъда кандидат на парламентарните и европейските избори. Предпочитам

...
Няма да бъда кандидат на парламентарните и европейските избори. Предпочитам
Коментари Харесай

Иво Христов: Бъдещето на ЕС не може да е милитаризацията на Съюза 

„ Няма да бъда претендент на парламентарните и европейските избори. Предпочитам са остана при концепцията, в сравнение с да предпочитам с каква фланелка да доигравам мача на парламентарната република. ”

София, 20 април 2024 г.  – „ Този кабинет е безстопанствен: нито Народното събрание го е избирал, нито президентът го е подбирал. Това е и най-опасният пробив в новата Конституция, написана от пишман юристите на сглобката. В резултат: той ще се трансформира в кабинет на задкулисието. Като приказвам за задкулисие, имам поради целия общ брой от корпоративни, лобистки и даже външни въздействия, които могат да насочват политиката на това държавно управление. 

В рамките на седмица към този момент имаме напън за промяна на министри. Процесът ще се форсира и ще се драматизира. Имали сме сходни кабинети в зората на Прехода, които бяха подвластни от българския бизнес – помните правителството на Беров. Опасявам се, че това е пътят, по който потегля и този кабинет. “

Това съобщи в ефира на предаването „ Денят стартира с Георги Любенов “ по БНТ Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент (S&D).

По думите му, Конституцията е зле реформирана: „ Там няма обвързване президентът да подписва всеки декрет, който му се подаде. Това би означавало да превърнем президента в „ държавен нотариус “. Може да се окаже, че се подава по едно такова искане за промяна на министър седмично. Това би дестабилизирало властта. Трябва да има някакви претекстове за промяната на който и да е от министрите. “

Според Иво Христов е очевидно, че това искане за промяна на министри не идва от господин Главчев: „ Той биографично няма преглед над външните връзки и земеделието.  Г-н Главчев идва от сметната палата, преди този момент беше ръководител на Народното събрание. Ясно е, че промените са внушени извън “, счита той. 

Евродепутатът дефинира като „ неуместни “ претекстовете за липса на синхрон във външната политика като мотив за желаните промени: „ Синхрон на кой с кого? В какво се показва тази липса на синхрон? Не помня външният министър да е подхванал каквото и да е в границите на мандата си; той към момента не е влезнал във функционалностите си. “

„ Промените в Конституцията са правна злополука, примес от политическа изгода и правна неначетеност, която роди една неработеща Конституция. Тя даде на късо още на първата стъпка, когато трябваше да бъде избиран министър председател всред строго стеснен брой лица, някои от които са даже несъвместими с функционалността на министър-председател “, сподели още Иво Христов. 

По думите му, няма смисъл да се разясняват обвиняванията, идващи от Политическа партия, за синхрон сред Радев, ГЕРБ и Движение за права и свободи против Политическа партия. 

„ Самите Политическа партия бяха в коалиция с ГЕРБ до неотдавна. Това е типичен разпад на парламентарната република – всеки с всекиго е скаран за нещо, има насъбрана сериозна маса от междуособици, от идейни несъвместимости, лобистки спорове и въздействия измежду другите политически артисти. Това ги прави несглобяеми. Те бяха съединени насила при предходното разпределяне на картите, под външно въздействие, само че даже това не съумя да скрепи сглобката. 

Едно е ясно: че повече пастата за зъби не може да влезе назад в тубата, както се споделя. Не можем да се върнем към остарелия вид на Конституцията даже в случай че Конституционният съд отхвърли измененията, защото остарелият вид докара до онази серия от избори, които раждаха нетрайни държавни управления, в случай че изобщо раждаха държавни управления. 

Ясно е, че е нужна радикална промяна. Многократно съм споделял мнението си, че тази промяна е в посока президентска република. Другият вид, който евентуално ще бъде стартиран от сглобкаджиите, е първата партия да получава бонус – както е в Гърция. Този вид би задълбочил рецесията с легитимността. При ниското равнище на гласоподаване това значи, че една партия, която, даже и единствено с 0,10% преднина, получава цялата власт. Това би довело до цялостен раздор сред политическата класа и жителите и редица спорове “, безапелационен бе Иво Христов. 

Евродепутатът сподели още, че смята появяването на президентска партия за нужда. 

„ Така или другояче, тя към момента не се е състояла, въпреки да я разясня при всяка медийна изява в последните седем години. Ако съпоставим българската страна с автомобил, сега един натиска газта, втори – амбреажа, трети е висящ на скоростния лост, двама дърпат кормилото. Никога няма да излезем от калта, в която сме нагазили, с сходен вид взаимоотношение. Зад кормилото би трябвало да седне здравомислещ човек с добра съгласуваност на придвижванията, който има ясна визия и е кадърен да предприеме съответните маневри. В този смисъл, президентска партия е нужна, а далечният небосвод е президентска република. Това не значи, че тя ще се конструира за потребностите на настоящия президент, каквито възражения постоянно получавам. При смяна на конституционния модел ще има и нови президентски избори. “

В ефира на Българска национална телевизия Христов заяви, че на идните избори няма да бъде претендент в ничия листа – нито за европейския, нито за националния парламентарен избор. 

„ Считам, че сега сме на финала на парламентарната република. Конституционната рецесия е реалност и ще докара до конституционни промени. Моята идея е президентската република. Предпочитам да остана при идеята, в сравнение с да диря чия фланелка да облека, с цел да се явя на избори. В момента следим точно това: политическият личен състав се държи малко като Валери Божинов, търси с какъв екип да рита в идващите три, шест или седем месеца, колкото е междинната дълготрайност на всеки идващ парламент “, сподели той.

Иво Христов изрази насладата си, че по кардинални тематики с колегите-евродепутати от Българска социалистическа партия са били единни. 

„ Винаги гласувахме срещу войната, срещу доставката на муниции за Украйна. Затова и съм извънредно засегнат, когато чета в партийни издания на Българска социалистическа партия, че сме изневерили на този курс. Напротив, знаем, че кабинетът на господин Кирил Петков, в който и Българска социалистическа партия участваше, се популяризира с доставка на рекордни количества муниции за Украйна – по думите на самия министър председател. Радвам се, че ние бяхме поредни и кардинални в тази позиция. Това е и една от аргументите да не приема да бъда номиниран от някои от партийните организации на Българска социалистическа партия, които насочиха към мен такова предложение “, разясни той. 

Евродепутатът сподели още, че не вижда смисъл да взе участие в разрояването на левицата: „ То не може да роди нищо положително. Още повече, че другите възможности, които се появяват, също не стоят зад идеята, която аз изповядвам – президентска република. Това е хоризонтът, към който би трябвало да се ориентира България. Социалните тематики са общи за левицата, а и освен за нея. Те са непрекъснати. Всички ние се занимаваме с приходите си, с трудовите си права. Но те не могат да бъдат мобилизиращата тематика, защото България сега се намира в конституционна криза; тя взема решение въпроси от вида: дали е управляема, дали може да взема стратегически решения и по какъв начин да избегне войната. Това не може да стане със обществени ограничения “, счита Христов. 

Запитан дали „ Солидарна България “ би имала политически капацитет и дали би била сплотяващ фактор вляво, Иво Христов отговори: 

„ Това е организация, която персонално сътворих преди 15 години и която след това госпожа Ваня Григорова интензивно развиваше. Имам известни разлики таман по тези тематики – дали президентската република, или обществените тематики би трябвало да бъдат водещи. Пожелавам триумф в отстояването на идеите, които са потребни за България. “

Според Иво Христов Урсула фон дер Лайен и ръководената от нея Европейска комисия са се оказали хора без историческа просвета и без трезва визия за бъдещето. 

„ В този смисъл, те позволиха Европа да се трансформира в безмълвен секундант на Съединени американски щати във въоръжения спор с Русия. Допуснаха Европа да стане длъжник на тази война. Сега мислят, че милитаризацията да Съюза може да бъде новата сплотяваща тематика. А този съюз е основан таман с противоположната цел – да бъде съюз за мир и разцвет. Когато те позволиха покорно в Киев да бъде заменен герба на тогавашния Съюз на съветските социалистически републики с тризъбеца на Бандера, де факто позволиха ревизионизъм; изтриха загатна за Втората международна война. Това е тежко закононарушение. Предстоящото гласоподаване в Конгреса на Съединени американски щати на финансова помощ за Украйна ще удължи касапницата “, безапелационен бе евродепутатът. 

„ Европа на Кол, Митеран, Жискар д`Естен щеше да се разграничи от този курс, само че днешна Европа, както загатнах, няма тази историческа просвета и изцяло сбърка пътя. Големият план на този мандат на Еврокомисията – Зелената договорка – също обрасна в лобизъм и без да е решил енергийния ребус, натовари с доста отговорности производителите. В резултат – нашата стопанска система става неконкурентоспособна. Сега стартира проверка на енергийните тактики, тъй като стартира и реабилитация на нуклеарната сила, която беше зачеркната по геополитически аргументи и под натиска на зелени лобита, а е видно, че това е силата, която може да обезпечи базови мощности за зеления преход. Като сумираме всички тези неточности, се вижда, че равносметката на този мандат не е по никакъв начин радостна и това проличава от обществената картина в Европа; от недоволството и страха от идващите избори, които могат да родят пъстър и непроизводителен парламент “, сподели още Иво Христов. 

За контакт с Групата   на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

https://www.socialistsanddemocrats.eu/  

Източник:

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед7578Д-р Мариян Карагьозов: Вижда ли се краят на ерата Ердоган след локалните избори в Турция?Алтернативен Поглед6311Д-р Мариян Карагьозов: Ще има ли серпантина на ескалацията на израелско-иранския спор?Алтернативен Поглед31036В съдружен формат „ ЛЕВИЦАТА! “: Седем нови обединения подписаха Споразумение за общо явяване на идните избориАлтернативен Поглед25466Доц. Григор Сарийски за Европейски Съюз: Не може да има попътен вятър за транспортен съд, който няма посока!Алтернативен Поглед23610Доц. Григор Сарийски за еквилибристиките на Асен Василев с бюджетаАлтернативен Поглед555203Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед184697Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!  Николай Витанов, Харков, обграден, съветската войска, високомерен, 100 дни  Николай Витанов, Харков, обграден, съветската войска, високомерен, 100 дни Източник:
pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР