Няма човек, който поне веднъж да не е гледал филм

...
Няма човек, който поне веднъж да не е гледал филм
Коментари Харесай

Тежка бюрокрация оставя България без хеликоптерна медицина

Няма човек, който най-малко един път да не е гледал филм по какъв начин медици подвигат хеликоптер и за минути избавят човешки живот. У нас обаче профилирани хеликоптери за въздушно избавяне не съществуват. Към днешна дата единствената опция са военни хеликоптери. Докато се задвижи цялата процедура може да отнеме и час, което е прекалено много и съдбовно за потърпевшия.

Това съобщи в изявление за БГНЕС шефът на Планинската избавителна работа към БЧК Емил Нешев.

Последният случай е от началото на месеца. 22 спасители направиха сполучливо избавяне на потърпевша жена в Пирин. Акцията стартира на 16 септември в 17:25 часа. Екипите доближават до потърпевшата в 20:20 часа. След оказване на нужната долекарска помощ и последващото мъчно, поради щадящия режим превозване, в 02:00 ч. сутринта на 17 септември, потърпевшата е предадена на екип на Спешна здравна помощ – Разлог.

Военните хеликоптери са подобаващи за търсене на бедстващи хора високо в планината или да се транспортират огромен брой планински спасители. Това обаче не е формалното лице на хеликоптерното избавяне. По света се употребяват напълно различен вид машини, оборудвани във тип на кола за спешна помощ, известни като ХЕМС. Те могат да поддържат и да реанимират потърпевши с тежки контузии. Хубаво е да се прави разлика сред двата типа избавяне – машините и екипажите са доста разнообразни, изясни Нешев.

„ Не съм на 100% наясно за какво не се случват нещата в България, по този начин както е по света. Опити за хеликоптерна медицина имаше само с помощта на една частна компания, която оперираше с уместно оборудвани машини. За страдание, обаче, не срещна поддръжка от страната, с цел да може да реагира на всевъзможен тип пътни произшествия. Половината от активността на компанията беше с планински произшествия по наша поръчка. Работихме ужасно, на година имахме сред 6-8 сполучливи случая. Основно обаче става дума за пари. Когато една компания е закупила хеликоптери, тя чака някаква доходност. Ако тази активност не носи доходи – най-нормално е да кажат „ ние бяхме дотук “, изясни Нешев казуса.

Според него практиката с военните хеликоптери е доста сложна. „ Беше много сложна връзката. За да стигнеш до хората, които вземат решение, подписват и задействат цялата бюрократична машина лиши на процедура повече от един час – от постъпването на сигнала досега, в който спряхме настояването за хеликоптер заради напредналото време. Въпреки голямото предпочитание на хората, с които приказвах в Министерство на вътрешните работи, МО, един час е прекомерно доста. Нямаше по кое време да се отиде до мястото и да се върне. На процедура сме надалеч от международната процедура за златния час, с цел да спасим човешки живот ”, съобщи Нешев.

Директорът на ПСС разяснява и нашумелия в обществото спор по какъв начин за един елементарен жител не се обезпечава хеликоптер, а за случай край Хитрино, при който катастрофира с автомобил на НСО ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева – може.

„ Искам да поясня, че случаите са напълно разнообразни и се получи недоумение в обществото. В случая с Караянчева хеликоптерът отиде и я транспортира от летище до летище. Същият този хеликоптер е безусловно неприспособим за нашите потребности в планината. Да, хеликоптери за това, което се случи с госпожа Караянчева има – и военните и на други формирования, на държавни летателни средства. Те могат да свършат работа, само че не и в планината ”, изясни Емил Нешев.

Решението съгласно него е да се откри колаборация от всичките налични запаси в тази област. Да се намерения за основаването на хеликоптерна кола за спешна помощ, която да се употребява за пътни произшествия, бедствия и повреди.

„ Дали ще бъде към здравно министерство в частта незабавна помощ или към пожарната, не мога да кажа. В някои страни се работи на правилото на публично-частно партньорство “, сподели още той. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР