Няма бързо решение. Предложението за замразяването на цените може да

...
Няма бързо решение. Предложението за замразяването на цените може да
Коментари Харесай

Иван Нейков: Намаляването на ДДС на 15% може да потисне инфлацията

" Няма бързо решение. Предложението за замразяването на цените може да има доста дребен резултат за доста малко време. Но в случай че се направи като всеобща мярка - това е улица без излаз, тъй като сега, в който някой се опита да постави административен таван на цените - тези артикули стартират да изчезват. Убеден съм, че разсъдъкът ще надделее и няма да се стига до такава мярка ", съобщи някогашният обществен министър Иван Нейков в студиото на " Денят ON AIR ".

Нейков направи аналогията с приказката за " Тримата братя и ламята ", като съгласно него няма едно решение, което да се оправи с инфлацията.

" Трябва да се търси от кое място идва най-големият подтик върху инфлацията. Ако това са енергоносителите, би трябвало да се фокусираме там. Изразът деликатни ограничения е правилният. ДДС-то би могло да има позитивен резултат не в случай че го пипнем за обособена стока, а по-скоро общата ставка на всички артикули – в случай че се мръдне от 20% на 15% – игрите на пазара изчезват и може да се чака някакво разумно угнетяване или задържане на инфлацията ", счита някогашният обществен министър.

Според него, ръководещите би трябвало да се откажат от ограниченията вид " на всички оказваме помощ " като добавките за Великден.

" Лесно да се ръководи по този метод. Несправедливостта идва оттова, че помагаш на този с минималната и оня с оптималната пенсия. Смисълът на една помощ е тя да отиде при този, който има потребност от нея! Не е добре, в последна сметка харчим пари не в посоката, в която би трябвало ", акцентира Нейков пред Bulgaria ON AIR.

Бившият обществен министър засегна и тематиката с преизчислението на пенсиите. След 1 юли пенсионерите ще получават с най-малко 60 лева по-високи, колкото бе и добавката към тях.

" Честно казано, да сме мислили, до момента в който сме го обещавали. Сега държавното управление няма заден ход и се получава, че на 1 юли ще сработи Швейцарското предписание, съгласно което с 6% ще бъдат поправени пенсиите. За пенсиите над 1000 лева няма проблем с преименуването на добавката, само че за хората под 1000 лева пенсия, а това са 3/4 от пенсионерите – за тях би трябвало да има решение, това че няколко разновидността се разискват не е неприятно ", разяснява той.

Нейков чака минималната работна заплата да бъде вдигната през лятото или есента макар прогнозата на МФ.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР