„Няма българско семейство, български човек, няма почти човек в света,

...
„Няма българско семейство, български човек, няма почти човек в света,
Коментари Харесай

Проф. Георги Михайлов: Клиничните пътеки трябва да отпаднат като модел на финансиране


„ Няма българско семейство, български човек, няма съвсем човек в света, който да не разяснява и да не носи в душата си казуса “ковид “ през последните 2 години. В този смисъл министър председателят направи оценка на дейностите на неговото държавно управление. Това държавно управление работи 45 дни и без значение от късия интервал, който е минал от началото на ръководството на обединението, резултатите се виждат и от мен като доктор, и от всички. “ Това съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България” и зам.-председател на Комисията по опазване на здравето проф. Георги Михайлов в ефира на Nova News по отношение на изявлението на Кирил Петков, че ръководството на коронавирус рецесията е най-големият триумф на новото държавно управление.

„ Броят на интензивните кревати не е единственият аршин, само че той е клиничен аршин и е доста значим. Той е най-точният индикатор доколко системата е напрегната “, изясни проф. Михайлов в предаването “Офанзива “, като добави, че смъртността също е извънредно сериозен индикатор, само че тя би трябвало доста деликатно да се прави оценка.

„ Един от главните проблеми, които ще взема решение нашето съдружно ръководство, ще бъде незабавната помощ. Една от раните на незабавната помощ е телефон 112 “, съобщи той, като добави, че у нас той не работи по метода, по който би трябвало и във връзка с здравната система той е изцяло неефикасен.

Проф. Михайлов напомни, че предходното ръководство са дали поръчка, че електронното ръководство на здравната система ще влезе за едно година: „ Минаха 5 години оттогава. Сега в изискванията на тежка политическа година, в изискванията на коронавирус пандемия, да се желае от две служебни държавни управления, които нямат никакъв финансов запас да оправят системата 112, е несериозно “, разяснява той.

На въпрос би трябвало ли да има клинична пътека за постковид, проф. Михайлов изясни, че е въпрос на доста сериозна клинична и професионална преценка. „ Ние считаме, че изобщо пътеката като схващане би трябвало да отпадне, като модел на финансиране на системата “, сподели националният представител от левицата.

По думите му има доста моменти, които могат да бъдат добре развити в доболничната помощ и напомни, че при предходното ръководство Световната банка и Световната здравна организация няколко пъти са повтаряли, че би трябвало да преобърнем салдото в посока доболнична помощ. „ Това значи да се развиват центрове за диагностика и за интервенции, които са с къса дълготрайност, само че за това се желае подготовката на материална база. Тази наклонност ясно я има в бюджета на Здравната каса, нарастването при тези посоки, доболнична и доболнична профилирана, са с към 40% всяка една от тях “, изясни проф. Георги Михайлов.

По думите му 6-те милиарда, избрани в бюджета за Здравната каса, са релативно добре разпределени. Той загатна, че предстоят полемики във връзка с така наречен 4-та група медикаменти. Казуса по кое време и къде ще бъде издигната новата детска болница проф. Михайлов дефинира като доста сериозен и добави, че би трябвало да стане ясно до юни месец.

Във връзка с 200-те амбулаторни центрове и консултативни кабинети в дребни обитаеми места, заложени по Плана за възобновяване и резистентност, проф. Георги Михайлов изясни, че е нужно да бъде обезпечен пакетът от експерти, инсталация и инфраструктура, с цел да могат те да работят, и това би трябвало да стане до края на годината.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР