Няколко републиканци в Камарата на представителите на САЩ заявиха, че

...
Няколко републиканци в Камарата на представителите на САЩ заявиха, че
Коментари Харесай

Републиканци искат отстраняване на председателя на Камарата на представителите на САЩ

Няколко републиканци в Камарата на представителите на Съединени американски щати обявиха, че ще поддържат предлагането за премахване на техния съпартиец Кевин Маккарти от поста ръководител на Камарата, импортирано по-рано от конгресмена Мат Гейц, републиканец от Флорида, оповестиха " Хил " и Българска телеграфна агенция. По-рано твърдолинейният американски конгресмен републиканец Мат Гейц желае да бъде отхвърлен Кевин Маккарти от поста му.

Според вестника трима членове на Камарата на представителите - Анди Бигс и Ели Крейн, и двамата републиканци от Аризона, и Боб Гуд, републиканец от Вирджиния - са оповестили през вчерашния ден поддръжката си за самодейността на Гейц. Към поддръжка на петицията за премахване на Маккарти клони и републиканецът Тим Бърчет.

Този брой може да се усили. Много от 20-те конгресмени, които не поддържаха Маккарти по време на маратонските избори за ръководител на Камарата през януари, не са обявили към този момент позициите си.

Съдбата на Маккарти значително ще зависи от това по какъв начин демократите ще реагират на настояването за освобождението му. Ако задоволително републиканци поддържат напъните, демократите могат да го отстранят, като гласоподават дружно с тях, или да го спасят, като гласоподават срещу свалянето му.

Вчера републиканецът Гейц подаде искане за отстраняването на съпартиеца си Маккарти от поста ръководител на Камарата на представителите, като преди този момент го упрекна, че е излъгал долната камара на Конгреса и президента на Съединени американски щати Джо Байдън по въпроса за финансирането на държавното управление.

От своя страна, Маккарти излъчва убеденост на фона на напъните за отстраняването му. Вчера сутринта той съобщи пред кореспонденти, че поддръжката за него в Камарата на представителите от страна на Републиканската партия е " доста мощна ", а в неделя съобщи " ще оцелея ", в случай че против него бъде импортиран избор.

Републиканците управляват Камарата на представителите с малко болшинство от 221 против 212 гласа и ще бъде належащо минимум петима от тях да не гласоподават за Маккарти, с цел да бъде заплашен постът му, само че единствено при положение, че и всички демократи гласоподават против него.

Искането идва, откакто републиканският водач избегна на косъм частичното прекъсване на работата на държавното управление, прокарвайки законопроекта за краткотрайното му финансиране с по-голяма поддръжка от демократите, в сравнение с от републиканците.

Маккарти е изправен пред директна опасност за водачеството си, откакто сътрудника му републиканец Гейц насочи апел да се гласоподава за неговото премахване, което внесе спомагателен безпорядък в Конгреса на Съединени американски щати.

Гейц, който от месеци е в спор с Маккарти, съобщи, че подава " предложение за освобождение ", което ще наложи гласоподаване за отстраняването му като ръководител на Камарата на представителите, макар че той самият не направи различно предложение за водач на долната камара на Конгреса.

Не е ясно дали това предложение ще има триумф, отбелязва Ройтерс.

Гейц и други крайнодесни конгресмени републиканци са разтревожени от това, че Маккарти е разчитал на гласовете на демократите, с цел да бъде признат законопроектът за краткотрайното финансиране предходната събота, което предотврати частичното прекъсване на работата на държавното управление.

Маккарти назова отправеното от Гейц предизвикателство към поста му като ръководител на Камарата на представителите тревожно и съобщи, че чака да оцелее при вота.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР