Няколко протестиращи опитаха да влязат днес в иранското посолство в

...
Няколко протестиращи опитаха да влязат днес в иранското посолство в
Коментари Харесай

Протестиращи опитаха да влязат в иранското посолство в Осло

Няколко протестиращи пробваха да влязат през днешния ден в иранското посолство в Осло, съобщи АП, като се базира на норвежката полиция.

Стигна се до конфликти, като стачкуващи хвърляха камъни по чиновниците на реда. Задържани са 90 души.

Хора се събраха пред постройката на посолството в символ на митинг против гибелта в Техеран на младата иранка от кюрдски генезис Махса Амини в ареста няколко дни откакто била арестувана от нравствената полиция.

Някои от стачкуващите бяха с кюрдски флагове и скандираха за свободен Кюрдистан.
.
" Много от хората се държаха нападателно ", регистрира полицията в норвежката столица.

Амини била задържана за хипотетично нарушение на строгите правила в Иран за женското облекло и умряла на 16 септември. Иранската полиция приписа гибелта на 22-годишната жена на сърдечен удар и увери, че върху нея не е било упражнявано принуждение. Семейството й обаче сподели, че не има вяра на тези изказвания, отбелязва АП.

На доста места в Иран избухнаха митинги поради гибелта на Махса Амини . Демонстрации е имало в най-малко 46 обитаеми места. Иранската държавна телевизия заяви за минимум 41 убити - протестиращи и служители на реда.

Вчера Иран нанесе удари с дронове по позиции на иранска кюрдска опозиционна група в прилежащ Ирак. Убити бяха минимум 9 и ранени 32 души.

Сред починалите е жител на Съединени американски щати, заяви представител на Държавния департамент, представен от Ройтерс.

Той не разкри самоличността му заради съображения, свързани с неговото семейство.

Днес посланикът на Иран в Багдад бе извикан в иракското министерство на външните работи, с цел да му бъде връчена протестна нота, показва АП.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР