Няколко неистини се въргалят в публичното пространство, като валяк продължават

...
Няколко неистини се въргалят в публичното пространство, като валяк продължават
Коментари Харесай

Икономист: ГЕРБ и ДПС стоят зад протестите на зърнопроизводителите, чакаха да продадат скъпо слънчогледа и сега не могат

„ Няколко лъжи се въргалят в общественото пространство, като валяк не престават да набират скорост и стават истина. Това с тежките метали е откровена неистина. Украйна доста от дълго време експортира. Тя е от 2017 година асоцииран член на Европейски Съюз и в Зоната за свободна търговия. “

Това съобщи в изявление за БНР икономистът Евгений Кънев, който проучва ескалацията на земеделските митинги и политическите реакции по тематиката.

Всичко потегли от погрешната преценка на производителите на слънчоглед, които взеха решение, че ще изчакат, с цел да продават доста скъпо, твърди икономистът.

„ Те останаха с един безценен слънчоглед, който не могат да продадат. “

Всички останали култури имат доста дребен дял във вноса и не могат да разстроят нашия пазар, посочи Евгений Кънев.

" А за слънчогледа никой не попита - а не им ли оказа помощ възбраната от април?

Ами не.

Направиха втора неправилна калкулация - както постоянно се случва, когато правиш “бизнес ” в антипазарни парникови условия.

Важно е да се посочи, че в света единствено Украйна произвеждаше повече слънчоглед на глава, само че към този момент България е номер 1 по този индикатор. Дотук добре. Но отново не стига за нашите преработвателни мощности, тъй като те са едни от най-големите в Европа и разчитат и на импорт.

Т.е “гениалната ” концепция, която осеня нашите производители като почва войната през 2022 година е, че Русия бързо ще победи, това ще разстрои украинския експорт и цените ще хвръкнат в небесата. И те задържаха стоката си на склад.

Да, но не.

Русия не победи, а Украйна продължи да изнася и след първичния ценови потрес цените паднаха. А нашите останаха с непродаден безценен слънчоглед.

Ще кажете - добре, като не разрешиха украинския импорт през април, за какво не го продадоха?

Ами тъй като взеха решение, че нашите преработватели няма къде да вървят и ще им купят слънчогледа на тяхната цена. "

 

„ Нямам пояснение за какво два дни преди Европейски Съюз да анулира забраната (за импорт на украинско зърно – б. р.), ние вършим тази самодейност “, разяснява Кънев пред националното радио.

„ За мен това може да е някаква провокация. Това е политическа неточност. След това тя се дублира с информационна неточност. Но няма стопански неточности. “

Силните в бранша са извънредно близки с ГЕРБ и Движение за права и свободи, които от години ръководят този бранш. Те са техни чеда. Няма по какъв начин да няма съгласуваност. И хората, които стачкуват, са водени от тези, които са подбудени с партийни и политически претекстове да ги подстрекават “ към разлюляване на държавното управление, счита Евгений Кънев.

Според него „ целият диалог се води към това по какъв начин държавното управление е извънредно едва, извънредно неспособно, не знае какво да прави, обаче заради обстоятелството, че е най-хубавото сега за България, ние сме тук да помогнем и да го спасим.„

Има спор на ползи сред другите протестиращи, изясни още икономистът.

„ Нямат място в един и същи митинг. Те са хора с противоположни ползи. “

Излезлите на митинга нямат потребен ход. Протестът е неправилен, само че не могат да го спрат и „ в този момент ще желаят до последно да получат знаци, че държавното управление е клекнало на всички претенции “, уточни Кънев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР