Няколко неблагоприятни фактора накуп засегнаха пазара на персонални компютри(снимка: CC0

...
Коментари Харесай

РС пазарът се връща към растеж чак през 2024 г.


Няколко неподходящи фактора вкупом засегнаха пазара на лични компютри
(снимка: CC0 Public Domain)

Събитията на пазара на електроника се развиват толкоз бързо, че водещите анализатори би трябвало постоянно да преразглеждат прогнозите си. Нов отчет на IDC разкрива променливата динамичност на пазара за компютри и таблети.

Анализаторите считат, че до края на тази година пазарът на компютри ще намалее с 12,8% до 305,3 милиона единици, а пазарът на таблети ще записва спад от 6,8% до 156,8 милиона единици. Заедно, двата сегмента ще се свият с 2,6% през идната година.

Според специалистите на IDC, едвам през 2024 година ще се появят условия за връщане към напредък в търсенето на таблети и компютри. Търсенето и в този момент е на равнището отпреди началото на пандемията, само че в избран миг се събраха няколко неподходящи за PC пазара фактори: инфлация, засищане на просветителния сегмент и резултат от две години пандемия.
още по темата
В случая с корпоративния сегмент несигурната макроикономическа среда остава възпиращ фактор, сочи експертният разбор.

В по-дългосрочен проект анализаторите чакат търсенето на лични компютри да бъде подхранвано от последователното възобновяване на стопанската система и нуждата от надграждане на хардуера, защото поддръжката на Windows 10 завършва. Факторът на хибридната работа също ще остане авторитетен на районен съд пазара, осигурявайки спомагателни продажби на компютри.

В потребителския сегмент търсенето ще понижава през идващите шест тримесечия, предвижда IDC. Връщането на пазара към напредък е допустимо едвам към края на петгодишния интервал, като търсенето ще бъде съсредоточено в горните ценови класове.

През 2026 година, съгласно създателите на прогнозата, в международен мащаб ще бъдат продадени 477,7 милиона таблети и лични компютри, до момента в който през актуалната година броят им надали ще надвиши 462 милиона единици, като до 265,3 милиона от тях ще са потребителски устройства.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР