Няколко населени места бедстваха в четвъртък заради поройните валежи, изсипали

...
Няколко населени места бедстваха в четвъртък заради поройните валежи, изсипали
Коментари Харесай

Водният апокалипсис продължава, кога ще спре да вали

Няколко обитаеми места бедстваха в четвъртък поради поройните превалявания, изсипали се над страната. Реки излязоха от коритата си и заляха улици, дворове и приземни етажи. Лошото време, породено от циклона „ Нефели “, който откакто наводни северна Гърция, в този момент се вихри в България.

Пороите не престават и в петък като за съвсем цялата страна са оповестени оранжев и жълт код

за проливни дъждове и гръмотевици, сочи информация в уеб страницата на Национален институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките. Оранжев код е разгласен за областите София-град, София-област, Монтана, Враца, Ловеч и Пазарджик. През идващото денонощие в тези области преваляванията ще продължат, като по-значителни ще са през първата половина. Очакваните нови количества превалявания са до 25-40 л/кв.м.

Мощен циклон отсрочва лятото, заплаха от наводнения

Климатолог: Типична синоптична конюнктура за зимата

В областите Видин, Перник, Кюстендил, Благоевград, Смолян, Кърджали, Пловдив и Плевен е в действие жълт код за значителни превалявания. В тези региони през идващото денонощие се чака да паднат количества до 25-30 л/кв.м.

Жълт код за превалявания и гръмотевична интензивност са в действие за Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Варна и Добрич. В тези области ще има краткотрайни превалявания с местни количества до 20 л/кв.м.

Атмосферното налягане остава доста по-ниско от междинното за месеца. През нощта в източните региони ще спре да вали и облачността краткотрайно ще се раздра, до момента в който в Западна и Централна България ще се задържи дъждовно, тук-там със обилни количества на дъжда.

Утре облачността над страната ще е забележителна ,

на доста места ще има превалявания от дъжд, само че към този момент ще са с по-малки количества. На места в Източна и Централна Северна България след обяд ще има и гръмотевична активност. Ще духа слаб до сдържан запад-северозападен вятър. Остава относително хладно с оптимални температури сред 20 и 25 градуса.

По Черноморието

облачността ще е по-често забележителна и тук-там основно в следобедните часове ще превали и прегърми. Ще духа до сдържан югозападен вятър, вечерта ще се ориентира от запад-северозапад. Максималните температури на въздуха ще бъдат 22-24 градуса, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е 2 бала.

Над планините

ще се задържи най-вече облачно с превалявания от дъжд. Ще духа сдържан до мощен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде към 14 градуса, на 2000 метра – към 8 градуса.

През почивните дни

въздушната маса над страната ни ще се задържи неустойчива. Вече ще има разкъсвания на облачността, само че ще има и валежи, краткотрайно интензивни, а тук-там с гръмотевици. Вероятността за обилни превалявания в по-голямата част от страната към този момент понижава, само че в събота в обособени региони в Северна България тя остава нараснала. Вятърът от запад-северозапад ще се усили – ще бъде най-вече сдържан, в северозападните региони и краткотрайно до мощен. Температурите едва ще се покачат.

Климатологът доцент Георги Рачев съобщи за Агенция „ Фокус “, че средиземноморският циклон „ Нефели “ едвам през днешния ден потегля на североизток и даже в събота ще дефинира времето освен у нас, а и на целия Балкански полуостров. Доц. Рачев добави, че

един път на 25-30 години се случват сходни климатични аномалии .

Той посочи, че за наводненията огромна роля изиграват и запушените шахти. Експертът добави, че съвсем всеки български град с по-стара и неподдържана канализация се трансформира във Венеция. „ В цяла Европа и на всички места по света в урбанизираните територии, когато има доста дъжд за малко време, постоянно стават реки. Няма по какъв начин да се изчислят инженерно по този начин нещата, че всичката вода да може да се оттече за това време, за което пада от небето. Нормално е, тъй че не сме единствено ние. Дори доста по-развити страни страдат от недоглеждането, а от време на време и от обстоятелството, че просто подобен е климатът, такова е времето. Тези неща се случват и няма да престанат да се случват “, съобщи доцент Рачев.

Все отново той показа и добра вест –

след неделя ни чака топло лято ,

в това число и топъл месец септември.

Подробна 10-дневна прогноза за времето можете да намерите в Sinoptik.bg

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore .

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram .
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР