Няколко кръгли годишнини на обществения транспорт в България провокираха талантливата

...
Няколко кръгли годишнини на обществения транспорт в България провокираха талантливата
Коментари Харесай

Теснолинейката стана галерия на колела за Коледа

Няколко кръгли годишнини на публичния превоз в България предизвикаха надарената художничка Петя Илиева да показа пред българска аудитория културите на разнообразни страни, тяхното изкуство, обичаи, празници, исторически събития. Две извънредно „ облечени “ транспортни средства от публичния превоз към този момент се движат по улиците на София, като част от годишната самодейност Art4Diplomacy („ Изкуство за дипломация”). В края на Европейската година на железопътния превоз в „ изложба на колела “ се трансформира и единствената настояща теснолинейка в България.

„ Идеята се роди още през март, когато видях влакчето с четирите зелени вагончета и незабавно си го показах като ярка цветна приказка, която притегля вниманието на хората и ги кара да се усмихват – споделя Петя Илиева пред БНР. – Сключихме съглашение с БДЖ и те ни предложиха безплатно външните железни елементи на вагона-бистро, и дружно с дипломатическите задачи на 19 страни изработихме и монтирахме изображения, с цел да срещнем локалните поданици и туристите с детайли от културата на близки и далечни страни, да предизвикаме самочувствието им, сравнявайки ги с българските. “

През 2021 година се навършиха 100 година от решението и първата копка на единствената останала теснолинейка в България, както и 95 година от нейното действие. Общата дължина, която изминава, прекосявайки три планини – Родопите, Рила и Пирин, е 125 км. Пътят ѝ стартира от най-ниската гара – „ Септември “ и стига до най-високата гара на Балканите – „ Аврамово “, на 1267 м надморска височина измежду живописните гледки на Родопите. Заради пейзажа и теренните особености линията е известна като „ Алпийската железница на Балканите “.

В концепцията за обагрянето на планинското влакче се включват посолствата на Финландия, Съединени американски щати, Азербайджан, Полша, Аржентина, Ирландия, Косово, Португалия, Мароко, Индонезия, Германия, Италия, Дания, Южна Африка, Австрия, Швейцария, Испания, Молдова и Израел. Шест от тях са част от самодейностите на Петя Илиева за първи път:

„ Всяка от участващите страни е значим стратегически или стопански сътрудник за България. С доста от тях тази или идната година означаваме кръгли годишнини от взаимната ни активност – споделя Петя Илиева. – Дания, горделив правоприемник на викингите, показва върху влака руническите камъни Йелинг (паметник на ЮНЕСКО), историята на първия викингски крал, който приема християнството и митично създание от това време.

Върху „ галерията на колела “ ще може да се насладите на съразмерен колаж на певици от Южна Африка в обичайно облекло и български родопски певици.

Молдова се показва с шевицата „ дървото на живота “.

Австрия демонстрира направен във Виена копринен тапет, присъщ за Шьонбрун, който по нищо не отстъпва на българските, въпреки и памучни, тъ́кани.

Израел ни среща с мозайка от римска вила в Ципори, датирана към III век - Мона Лиза от Галилея.

Аржентина взе участие с обичайното облекло пончо. Десенът му е с претекстове, които са присъщи и за нашите килими. “

Швейцария взе участие с ново изображение, което демонстрира тяхното национално изкуство – пресъздаване на комплицирани разказвателни картини единствено със средствата на ножица и бяла хартия. Между прозорците на влака са сложени навуща – неизменен детайл от българското мъжко облекло.

„ Посланието на тази самодейност е същото, което насочвам с цялата активност на „ Изкуство за дипломация “ – междукултурен разговор. Всички хора, всички нации сме повече идентични, в сравнение с разнообразни, а в разликите би трябвало да виждаме обаяние, би трябвало да търсим националните духовни благосъстояния, а не несъгласия и спорове. Изкуството, културата и информираността са сигурните мостове сред народите “ – безапелационна е Петя Илиева.

Живописните претекстове ще красят вагона-бистро на теснолинейката до 7 април 2022 година

*Източник -

Снимки: персонален архив
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР