Няколко хиляди души протестираха в Будапеща срещу планиран законопроект за

...
Няколко хиляди души протестираха в Будапеща срещу планиран законопроект за
Коментари Харесай

Протест в Унгария доведе до сблъсъци между полиция и тийнейджъри

Няколко хиляди души стачкуваха в Будапеща против плануван законопроект за образованието, който ще отстрани статута на учителите като държавни чиновници.

Демонстрацията в сряда докара до конфликти и унгарската полиция употребява сълзотворен газ против участващи в митинга младежи.

Полицията заяви, че решението за потребление на сълзотворен газ е било взето поради отделила се група участници, които разрушили барикади към близката строителна площадка и замервали служителите на реда.

Многохилядният протест е вследствие на недоволството към законодателство, което би нараснало доста натоварването върху учителите. Протестът беше следващият от поредицата демонстрации през последната година за по-добри условия на труд на учителите.

Близо 5000 учители към този момент обявиха, че ще се откажат от специалността си, в случай че законът влезе в действие. Правителството на премиера Виктор Орбан обаче не се отхвърля от промяната.

През миналата година учителите стачкуваха и за по-високи заплати на фона на инфлацията в страната, която е над 25%. Много от критиците на Орбан назовават оферти учебен закон " Закон за отмъщението " и считат, че той е тип наказване за едногодишната опозиция на работещите в просветителната сфера.

" Аз съм напълно срещу този закон, който неслучайно назовават " закон за отмъщението ". Той е в отговор на вълната от митинги през миналата година, които разкриха тежките проблеми на публичната просветителна система ”, съобщи Каталин Торли, един от най-яростните критици на просветителните политики на Орбан.

Правителството твърди, че новото законодателство има за цел да усъвършенства качеството на образованието. Според предходен вид на плана държанието и връзката на учителите трябваше да се следи с механически средства - само че ръководещите дадоха обещание да отстранен тази и няколко други спорни ограничения.

Ако законът бъде признат в настоящия си тип, от 1 юни оптималното на ден работно време на учителите ще се усили от 8 на 12 часа, седмичното работно време - от 40 на 48 часа, а броят на заместванията - от 30 на 80 часа годишно.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР