Няколко фирми вече се отзоваха на призива за осигуряване на

...
Няколко фирми вече се отзоваха на призива за осигуряване на
Коментари Харесай

Стоев: Най-спешно се нуждаем от малка техника, за да разчистим наводнените дворове


Няколко компании към този момент се отзоваха на апела за обезпечаване на спомагателна техника за спешните и възстановителните действия в най-тежко потърпевшите карловски села, заяви регионалният шеф на област Пловдив Ангел Стоев.  Някои от тях изпращат машините на място още през днешния ден. Общински компании също показват подготвеност да се включат в спешните действия.

Областният шеф Ангел Стоев изиска подпомагане и от най-голямата работодателска организация в строителния отрасъл – Камарата на строителите в България с писмо до нейния ръководител инж. Илиян Василев.  

„ Най-спешно се нуждаем от дребна техника, която да взе участие в разчистването на дворовете  и тежка машинизация за улиците “, изясни Стоев. По думите му на идващ стадий следва планиране и създаване на нова инфраструктура, на нови домове и ремонт на потърпевшите къщи, за което също ще е нужен сериозен запас.  Днес той е разговарял с изпълнителния шеф на КСБ Валентин Николов, който е подсигурил, че камарата ще окаже цялостно подпомагане в активизирането на техническия и кадрови запас на строителните компании.

Областният шеф Ангел Стоев заяви също, че е  изпратил писмо до министъра на образованието проф. Сашо Пенов, с цел да бъде обезпечен превоза на 210 ученика от потърпевшите села - с. Богдан, с. Войнягово, с. Каравелово и с. Климент до Карлово. Заради разрушената инфраструктура и удължените в резултат на това направления, компаниите превозвачи отхвърлят да поемат услугата, защото ще возят на загуба. 

„ Затова предложих на министъра финансирането на безплатните транспорти на възпитаници до 16-годишна възраст в засегнатите зони да бъде увеличено от сегашните 2,20 лева./км. с 1,20 лева за интервала, в който се употребяват обходните направления “, изясни Ангел Стоев. Той  получил увещание от проф. Пенов, че МОН ще вземе неотложно решение по въпроса, с цел да може да стартира обикновено образователната година за тези деца. „ По последна информация казусът е решен и учениците ще бъдат извозвани с бусове на страната компания „ Автомагистрали “, увери регионалният шеф.

По негово искане „ Държавният запас “ ще отпусне още 200 това бутилирана вода за бедстващите села, защото тази от водопровода продължава да бъде негодна за пиянство.

Областният шеф изрича специфични благодарности на военните и изключително на управлението на 61-ва Стрямска бригада за отлична организация по разчистването на трите най-засегнати села. Има създаден проект за идващите действия, който е координиран с Кризисния щаб на Областна администрация.

Със заповед на регионалния шеф на област Пловдив се удължава срокът на частичното бедствено състояние на територията на общините Карлово, Калояново и „ Марица “. Тя влиза в действие от  12.09.2022 година и е за период от 30 дни. Причината за удължаването на периода е продължаващите неотложни аварийно-възстановителни действия, зародили в резултат на тежките наводнения в първите дни на месеца.

Припомняме ви, че продължава набирането на доброволци за разчистване на домовете и на строителна техника от компании посредством телефона на регионална администрация „ Доброволци за Карлово “ - 0879 182 250.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР