Няколко държави са замесени в случая със задържаните над 50

...
Няколко държави са замесени в случая със задържаните над 50
Коментари Харесай

Митнически шеф за дипломатическия автомобил с 50 кг дрога: Няколко държави са замесени

Няколко страни са забъркани в тази ситуация със арестуваните над 50 кг опиати в дипломатически автомобил на Капъкуле, на границата сред България и Турция.
Това сподели шефът на отдела за битка с наркотрафика в Агенция „ Митници “ Стефан Бакалов. Той уточни, че няма по какъв начин сега да бъдат изнасяни повече елементи поради следствието.
Само за последните месеци екипите на митниците са заловили близо пет тона разнообразни типове дрога. За последната година Агенция „ Митници “ е задържала повече от 50 мулета на дрога по границите на страната.
Контрабандата е ставала както при напускането на страната ни, по този начин и на влизане на територията на България, сподели още Бакалов.
Българска телеграфна агенция напомня, че през вчерашния ден Анадолската организация заяви за хванати близо 55 кг кокаин в автомобил, принадлежащ на посолството в София на южноамериканска страна. По тяхна информация автомобилът с дипломатически номер е дошъл на „ Капъкуле “ от българския граничен пункт „ Капитан Андреево “.
„ Наркотрафикантите са извънредно изобретателни. Търсят невероятни способи за трафикиране на наркотични субстанции. Чрез дипломатически колета това не е казус. Случвало се е. Имали сме много триумфи.
Визирам две интервенции на сътрудниците от ГДБОП в близкото минало, където два пъти разрушиха канал за трафик на синтетични опиати от разнообразни дипломатически представителства, само че казусът сега е доста труден. Замесени са няколко страни, тъй че не мога да разясня, “ съобщи Бакалов.
Хората, които се съгласяват да придвижват наркотични субстанции, са принудени да го вършат – взели са пари на заем, или са фенове на казината. Почти всички мулетата, които са арестувани, са фенове на казина, сподели още Бакалов.
Един от най-разпространените опиати е марихуаната. Тя отключва психози. Освен това в световен мащаб има всеобща приложимост и търговия на марихуана, уточни Бакалов.
Той посочи още, че сега у нас се продава марихуана, която е генно модифицирана, и е в пъти по-силна, в сравнение с преди години.
„ Марихуаната, която се популяризира по улиците, е генно модифицирана. Тя е в пъти по-мощна от тази марихуана, която се е пушела преди пет-шест години даже. Отгоре на всичко част от марихуаната се пръска със синтетика, което в действителност е смъртоносно.
Ако преди време хората са се напушвали и единствено са изпадали в някаква еуфория и последователно са натрупвали тип взаимозависимост, в днешно време марихуаната е смъртоносна даже и единствено при първата приложимост “, уточни още Стефан Бакалов.
Бакалов регистрира, че използването на опиати към този момент е достигнала епидемиологични размери в международен мащаб. Освен това опиатите към този момент са в пъти по-силни и токсични от тези преди време.
За случаите на съществуване на фентанил у нас, Бакалов сподели, че са малко.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР