Няколко часа след като за първи път си купил детектор

...
Няколко часа след като за първи път си купил детектор
Коментари Харесай

Археолог-самодец откри съкровище, докато изпробва металотърсач

Няколко часа откакто за първи път си купил детектор за метал, Оле Гинеруп Шиц— археолог-аматьор от южния завършек на Ютланд, решил да тества новата си облага, до момента в който се разхождал в нивите край датското градче Йелинг. Когато датчиците на металотърсача се активирали, Шиц почнал да копае, до момента в който се натъкнал малко парче извит метал.  

„ Беше надраскано и покрито с тиня “, сподели той пред държавната телевизия TV Syd.  „ Нямах визия какво може да е, само че ми заприлича на похлупак от консерва с херинга. “

Реалността се оказала надалеч по-вълнуваща: с удивителния шанс на начинаещия, Шиц се натъкнал от богатство от 22 златни накита от желязната ера, което местните медии назовават „ голямо златно богатство “, отпреди 1500 години “.

Двайсетината артефакти тежат общо малко под кг. За съпоставяне, Панагюрското златно богатство (осем ритона и една фигона) тежи 6 пъти повече и е най-малко 7-800 години по-старо. Но Дания е в друга част на Европа, която не е толкоз богата на археологически находки и това прави откритието още по-ценно.

Експертите правят оценка находката като едно от най -големите и скъпи археологически открития в историята на Дания, сравнимо със Златните рога на Галех, чифт артефакти от желязната ера, открити през 1639 и 1734 година, само че откраднати и разтопени през 1802 година

„ Това е най -голямото изобретение, която се е случило през 40-те години, откакто съм в Националния музей. Трябва да се върнем в периода ХVI — XVIII -ти век, с цел да намерим нещо сходно “, сподели за TV Syd археологът Петер Ванг Петерсен от Националния музей на Дания в Копенхаген.

Сега, осем месеца по-късно, зашеметяващата находка, предшестваща ерата на викингите, беше разкрита в цялата си блестяща популярност в музея във Вейле, Южен Ютланд. Сред артефактите има има медальон с размер на чинийка и други по-малки, изписани с руни и мотиви близки до нордическа митология. На един от тях е изобразен и ликът на римския император Константин от IV век.

„ Тези символи, някои от които са непознати за нас, могат да ни дадат разкажат за живота на хората от това време, малко преди началото викингската ера ", споделя шефът на музея във Вейле Мадс Равн.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР