Някои представители на света на птиците са способни на наистина

...
Някои представители на света на птиците са способни на наистина
Коментари Харесай

Къде почиват птиците, когато прелитат над океани и морета

Някои представители на света на птиците са способни на в действителност невероятни подвизи от хвърчене без пърпорене на крилете в продължение на повече от пет часа до неспиране на летенето в продължение на над 10 поредни месеца, както неотдавна разказахме за бързолетите. Но цялото това време във въздуха може да измори и най-опитния авиатор, тъй че къде в действителност почиват птиците, когато прелитат над океана?
 Милиардите птици, които умират всяка година след конфликт със стъклени здания
Птиците не умират сами (и са милиарди всяка година)

Сградите убийци от огромните градове

За някои птици най-хубавата тактика е въобще да не стопират. Проучване от 2021 година преглежда пет типа, които прелитат дълги дистанции по време на есенната си миграция, и открива, че тези реещи се типове, включващи сокола друмник (Falco peregrinus) и орела риболовец (Pandion haliaetus), разчитат на постоянни ветрови условия, с цел да основат издигане, което оказва помощ да пестят сила за дългите си пътувания.

" Мигриращите птици поправят маршрутите си на полет, с цел да се възползват от най-хубавите условия за вятър и издигане, когато летят над морето. Това им оказва помощ да устоят полет на стотици километри ", казва водещият създател Елхам Нурани в изказване.
 Снимка 660640

Смята се, че 2000 типа - или 20% от общия брой птици в света, са постоянни мигранти. Докато някои сухопътни мигранти са определили зони за прекъсване, които са били употребявани от генерации, откривателите откриват по-голям брой птици, употребяващи кораби като спирки за отмора, в сравнение с се смяташе преди.

" Качванията на кораби се смятат за извънредно събитие в орнитологичната литература ", пишат създателите на публикацията, оповестена през 2022 година Тези откриватели обаче провеждат океанографска акция в Средиземно море и записват 13 разнообразни типа птици, спиращи на плавателните им средства по време на тяхната 25-дневна експедиция.
 Снимка 660639

Екипът открива, че междинната дълготрайност на прекъсването на птиците на лодката им е 42 минути и считат, че времето може да е относително малко заради липса на хранителни запаси, които птиците могат да намерят на лодката си. Екипът обаче има вяра, че множеството от птиците са избрали да спрат или тъй като са се сблъскали с неприятно време, или са били в неприятно физическо положение и са имали потребност от отмора.
 Колко дълго една птица може да лети без да кацне
Колко (изумително) дълго една птица може да лети без да кацне

Черните бързолети демонстрират забележителни резултати

Използвайки своите данни за птиците, те пресмятат, че съвсем четири милиона птици биха могли да употребяват кораби в централното Средиземно море като места за прекъсване, което допуска, че би трябвало да се проведат повече проучвания за въздействието на морския трафик върху есенната миграция.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР