Някои от най-големите компании в света бяха поразени от мащабна

...
Някои от най-големите компании в света бяха поразени от мащабна
Коментари Харесай

Новата кибератака порази цялата планета

Някои от най-големите компании в света бяха изумени от огромна хакерска атака, чиято цел бе също сериозна държавна и банкова инфраструктура в Украйна. Компютри, банкомати и касови скенери в супермаркетите станаха жертва на вируса изнудвач, наподобяващ вируса WannaCry, заразил стотици хиляди компютри в 150 страни минали месец, написа английският в. Financial Times след почналата през вчерашния ден офанзива, за която към момента никой не е поел отговорност.

Засегнатите от огромната хакерска атака с искане на откуп, обхванала Съединени американски щати и Европа, към този момент не могат да отключат компютрите си даже в случай че платят откуп, отбелязва в. Guardian. Британският ежедневник цитира шефа на френския Център за битка с киберпрестъпленията, който споделя, че офанзивата наподобява на грипна зараза през зимата и предизвестява, че ще станем очевидци на доста талази от сходни вирусни офанзиви през идващите месеци.



В резултат на разрастващата се битка против хакерските атаки разноските за отбрана в международен мащаб също са нарастнали, като световният пазар на киберсигурността за тази година се пресмята на към 120 милиарда $ - над 30 пъти повече, в сравнение с единствено допреди 10 години, акцентира вестникът.

Експерти по сигурността позволяват, че офанзивата може да се окаже по-голяма от тази с WannaCry, популяризирала се по света през май. След нея експерти по киберсигурност предизвестиха, че е допустимо да има повтаряне и офанзивата да е доста по-мащабна от предходната, показва в. Independent.

Парижката прокуратура стартира следствие след многото сигнали от френски компании, че системите им са инфектирани с компютърния вирус "Petya ", написа френският в. Mond. Според няколко компании за компютърна сигурност вариантът употребява инструмента "Eternal Blue ", създаден от американската Агенция за национална сигурност.



Именно той беше виновен за мълниеносното разпространяване на WannaCry през май. Уязвимостта, от която той се възползва обаче, е била поправена от "Майкрософт " още през април, което значи, че отбраната на засегнатите от последния вид на "Petya " компютри не е била обновена, отбелязва ежедневникът.

Изданието цитира съветската компания за киберсигурност "Касперски Лабс ", съгласно която новата хакерска атака не се базира на изнудваческия програмен продукт "Petya ". Предварителните ни разбори подсказват, че не става въпрос за "Petya ", както се предполагаше, а за нов програмен продукт, споделиха от компанията.

Още не е ясно кой стои зад сегашната хакерска атака, нито какъв е действителният обсег и провалите от нея. Вълната стартира като офанзива против украински държавни и бизнес компютърни системи и наподобява беше замислена да нанесе удар ден преди отбелязвания в Украйна празник и неработен ден - годишнината от приемането през 1996 година на първата конституция след отделянето на страната от Съветския съюз, показва в. New York Times.



Епидемията, популяризирала се по света, е най-новата и най-усъвършенстваната от поредност офанзиви, при които се употребяват откраднати хакерски принадлежности, създадени от Агенцията за национална сигурност и оповестени в интернет през април от група, наречена "Шадоу броукърс ", добавя вестникът.

Започналата през вчерашния ден серия от хакерски атаки по целия свят употребява накърнимост на операционната система "Уиндоус ", за която компанията "Майкрософт " към този момент е разгласила пач, оповестиха от компанията.

Според първите разбори на "Майкрософт " вирусът употребява няколко техники, с цел да се популяризира. Една от тях се блокира от пача MS17-010. Той е наличен за всички разновидности на "Уиндоус ", от "Уиндоус " ЕксПи, до последния "Уиндоус " 10, заяви представител на компанията.

Той добави, че компанията продължава да проверява и ще вземе нужните ограничения за отбрана на клиентите си, само че ги подкани да демонстрират нерешителност при отваряне на непознати файлове.

Още при офанзивата с вируса WannaCry през месец май "Майкрософт " беше подканила клиентите си да конфигурират пача MS17-010. Уязвимостта на системата и методите за потреблението й бяха разказани в документи, откраднати от американската Агенция за национална сигурност, напомня АП.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР