Някои от най-големите китайски банки са засилили контрола върху качеството

...
Някои от най-големите китайски банки са засилили контрола върху качеството
Коментари Харесай

Водещите китайски банки затягат експозицията към по-малките, за да ограничат кредитния риск

Някои от най-големите китайски банки са засилили контрола върху качеството на активите на по-малките си съперници и са стегнали стандартите за междубанково кредитиране в опит да лимитират кредитния риск. Това оповестява Reuters, базирайки се на трима източници, осведомени с въпроса. Според източниците две от най-големите държавни банки и една от водещите частни финансови институции през последните няколко месеца са засилили инспекциите на по-малките кредитори, с цел да открият кои от тях имат неприятно качество на активите и висок риск от несъблюдение на отговорностите си.

Двете държавни банки са взели решение да понижат лимитите за междубанково кредитиране и да дефинират по-кратки периоди за погасяване на по-малки сдружения, считани за високорискови, настояват двама от източниците.

Един от тях - почитан чиновник в частната банка, е декларирал, че банката е стегнала критериите си за разпределяне на заеми на по-малките си сътрудници. Като част от това тя е спряла да купува облигации, издадени от по-малки банки, чиито общи активи са на стойност под 40 милиарда $.

Според един от източниците на организацията някои от дребните кредитори, които компанията му е прегледала и оценила като рискови, се намират в мощно задлъжнели региони, като елементи от Североизточен Китай, района на Вътрешна Монголия и провинция Хънан.
Реклама Имотните проблеми
Този ход идва на фона на възходящите опасения за положението на по-малките банки в страната заради задълбочаващата се рецесия в бранша на недвижимите парцели и възходящият дълг на локалните управляващи. Предпазливият метод на някои огромни банки към по-малките им сътрудници може да задълбочи финансовите им проблеми, защото те имат по-малко други благоприятни условия за набиране на средства, което може да принуди Пекин да се намеси с още ограничения за поддръжка, прибавя Reuters.

Докато по-големите китайски банки употребяват най-вече депозити на клиенти като източник на финансиране през последните години, по-малките кредитори нападателно заемат средства от локалните си съперници.

Лихвените проценти за търгуемите депозитни документи (NCD), които са обикновен инструмент за набиране на средства за дребните кредитори, се покачват непрекъснато от август насам, частично заради дефицита на ликвидност през последните месеци на фона на огромното предложение на дълг. Според записка на китайската брокерска компания TF Securities лихвеният % по едногодишните NCD, продавани от дребни и междинни търговски банки отвън градските региони, доближи 2.84% в средата на декември, което е най-високото ниво от август.

Според изказване, оповестено на 30 ноември на уеб страницата на Shanghai Commercial Paper Exchange, 10 дребни и междинни банки не са изпълнили отговорностите си най-малко три пъти в продължение на шест месеца през миналата година.
Реклама
На междинните и по-малките банки в Китай се падат към половината от размера на търговията на пазара на междубанково кредитиране, сочат данни от Китайската система за валутна търговия (CFETS), която се управлява от централната банка. Китайската национална банка и Националната администрация за финансово контролиране - надзорният орган, който следи за всички аспекти на финансовия бранш на Китай, възлизащ на 63 трлн. $, не са дали отговор на настояването на организацията за коментар.
Свързани публикации Забавянето на китайската стопанска система се усеща в цяла Азия 10 септември 2023, 11:17 Колко тежка може да стане имотната рецесия в Китай 25 август 2023, 06:45 Китайският финансов бранш е разтресен от нови антикорупционни ограничения 10 април 2023, 12:47
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР