Някои малки деца мечтаят да си построят къщичка на дърво.

...
Някои малки деца мечтаят да си построят къщичка на дърво.
Коментари Харесай

Един от най-луксозните хотели в Япония е къщичка на дърво.

Някои дребни деца мечтаят да си построят къщурка на дърво. Но един японец трансформира детската си фантазия в действителност за възрастни, заяви Си Ен Ен.


Израснал в Токио, Сатору Кикугава постоянно посещавал фамилната лятна къща в провинцията, където се научил да цени природата. Една японска детска брошура, наречена " Искам огромно дърво ", запалила фантазията му един ден да има къщурка на дърво.

Едва десетилетия по-късно обаче едно фамилно пътешестване до Борнео довежда до нуждата и подтика да се реализира тази фантазия.

Както изяснява Кикугава, той летял над острова, когато видял огромна гора, изсечена и превърната в палмова ферма.

" От икономическа позиция разбирам, че продажбата на дървен материал носи постоянен приход, само че това се отразява на равнищата на въглероден диоксид и на разнообразието в дивата природа. Затова се замислих по какъв начин можем да спасим околната среда, която въпреки всичко да обезпечи приходи на локалните поданици ", споделя Кикугава.

Това е първото зрънце на това, което в този момент е Treeful, висококласен курорт в префектура Окинава.

Имало единствено един проблем - Кикугава нямал никаква визия по какъв начин да построи къщурка на дърво. През деня той работил като ръководител на Gala, Inc, компания, която основава ролеви видеоигри, наред с други планове.

Той се обръща към YouTube и стартира да гледа видеоклипове с указания. Отнело му е години, както и доста опити и неточности. Трябвало да се научи самичък да употребява циркуляр и други дърводелски принадлежности.

Кикугава съумява да си купи земя в гористата Окинава. Но вместо да избере мястото и по-късно да отсече дърво, той обикалял в близост, до момента в който види подобаващото дърво, което прегърнал. Оттам почнал да строи къщата към него.

Семейно дело

" Първоначално не получих огромна поддръжка, когато ми хрумна тази концепция (за къщурка на дърво) ", споделя Кикугава. " Мнозина ме възприемаха като богат човек, който желае да си откри занимание. "

Но имало човек, който повярвал в концепцията на Кикугава - щерка му Маха. Тя описа пред Си Ен Ен, че татко ѝ още от детството ѝ е вдъхнал обич към природата.

Маха продължава да се занимава с просвета и политика в региона на екосистемите в университета в Маями. След това съпровожда татко си на пътувания до Коста Рика и Съединени американски щати, с цел да посети сходни планове за къщички на дървета.

През 2014 година Кикугава приключва първата от своите структури - Спиралната къщурка за дървета. Тя става първата част от това, което в този момент е Treeful.

" От ранна възраст татко ми ме научи на смисъла на природата. Сега работим дружно посредством този резистентен курорт с къщички на дървета, с цел да я опазим и да изпратим обръщение към другите за нейните полезности ", сподели Маха.

Не оставя следи

В момента в този курорт има четири къщички на дървета, всяка от които е издигната по този начин, че да нарушава околната среда допустимо минимум. Една от тях, AeroHouse, е издигната на 1,2 метра над равнището на земята, с цел да се отбрани локалното местообитание на дивата природа.

Вместо железни болтове са употребявани дървени дюбели, а стаите разполагат с компостиращи тоалетни. Водата от кладенеца се стерилизира с ултравиолетова светлина, като се заобикаля потреблението на хлор.

Подовете и таванът са направени от натрошено дърво, тъй че слънчевата светлина към момента да може да минава през къщичката на дървото и да обезпечава сила на растенията, които се намират под нея, като се заобикаля нарушаването на екосистемата.

Декорите в стаите, като лампите и рафтовете за книги, също са направени от камъни и клони, които са паднали естествено от гората.

А козата на курорта Дона се грижи за поддържането на тревата.

Построяване на къщурка на дърво, създаване на завещание

Седем години откакто Кикугава стартира да строи къщурка на дърво, курортът е открит през 2021 година

Оттогава насам той е спечелил няколко награди за дизайн и самопризнание от Световните върхове на Гинес за най-ниската къщурка на дърво в света, която се намира на " 3,6 м под основата на дървото хазаин ".

Но създателят на Treeful има визии, които надвишават границите на родната му Япония.

Кикугава работи с държавното управление на Камбоджа по план за създаване на къщички на дървета в националния парк " Пном Кулен " покрай Сием Реап.

Това е една от няколкото начинания, ориентирани към битка с противозаконната сеч.

От 2016 година до 2021 година Камбоджа е изгубила повече от 38 000 хектара гори - съвсем 9%, което принуждава USAID да приключи програмата си за запазване на горите след вложения от над 100 млн. $.

" Искам да развия този бизнес и да го пренеса на интернационално равнище ", споделя Кикугава.

Как да стигнем до такава степен

Посещението на Treeful изисква авансово обмисляне.

То се намира на 90 минути път с кола от летище Наха в Окинава или на три часа с рейс (с един трансфер) от град Генкава Иригучи.

Служителите на Treeful поучават да отидете там преди залез слънце, защото не употребяват изкуствено осветяване и в гората може да стане много мрачно./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР