Някои какаови компоненти имат положителен ефект върху паметта и възприятията

...
Някои какаови компоненти имат положителен ефект върху паметта и възприятията
Коментари Харесай

Шоколадът има благоприятен ефект върху паметта

Някои какаови съставни елементи имат позитивен резултат върху паметта и усещанията за всяка възраст, настояват италиански учени, представени от ScienceDaily.

Резултатите от проучването са оповестени в списание Frontiers in Nutrition.

Флаванолите са естествени съединения, които се намират в обилие в какаовите зърна. Оказва се, че те подтикват мозъчната функционалност и имат редица защитни резултати.

Учените от Университета на Акуила проучват научни отчети за въздействието на какаото и шоколада върху когнитивните качества на индивида. Обзорът включва 45 изследвания. Изследователите се концентрират върху това по какъв начин какаото въздейства върху мисленето на хората от всички възрасти при оправянето им с разнообразни типове задания.

В едно от изследванията порция богат на флаваноли шоколад (520 мг флаваноли) разрешава на участниците да се оправят сполучливо с голям брой когнитивни задания след безсънна нощ. Тестването включва инспекция на психомоторните качества, при които би трябвало учстниците допустимо най-бързо да натиснат бутон, когато видят сигнал. Приемът на шоколад значително компенсира неналичието на сън. При това шоколад с по-малко флаваноли (88.5 мг) няма толкоз видим резултат.

Италианските учени са изследвали какво става в мозъка до няколко часа, откакто човек употребява какаовите флаваноли в шоколада, и какво се случва, в случай че се приема богата на какаови флаваноли диета за по-продължителен интервал от време.

Най-благоприятно работи шоколадът върху когнитивните качества на възрастни хора, които са го консумирали постоянно в дребни порции. Той усъвършенства работната памет, речта, способността за централизация върху избрана задача, скоростта на обработка на информацията. Това влияние най-ясно се демонстрира при най-ранните възрастови промени на паметта.

" Черният шоколад е богат източник на флаваноли - тъй че яжте черен шоколад всеки ден " - поучава водещият създател на изследването доктор Валентина Соци (Valentina Socci).

Но дружно с очевидните изгоди за здравето, учените предизвестяват за вероятни странични резултати на какаото и шоколада.

" Те нормално са свързани с калоричната стойност на шоколад, съдържащите се в него кофеин и теобромин, както и добавяните в него захар и мляко " - разяснява доктор Соци.

Източник: НаукаOFFNews
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР