Някои храни и напитки, както и времето за комбиниране на

...
Някои храни и напитки, както и времето за комбиниране на
Коментари Харесай

Кои храни намаляват ефекта на лекарства

Някои храни и питиета, както и времето за съчетание на потреблението им с избран тип медикаменти, могат да причинят голям брой затруднения.

Чудили ли сте се в миналото дали вашата диета трансформира успеваемостта на медикаментите?

Ако е по този начин, тогава сте прави, тъй като пиенето на лекарството с гореща напитка, да вземем за пример, може даже да промени метода, по който лекарството работи и може да заплаши вашето здраве.

Освен това някои медикаменти и техните резултати могат да бъдат повлияни от храната, която приемате през този интервал, и цялата значима информация за това ви чака тук.
Видове храни и лекарствени взаимоотношения
„ Взаимодействията храни-лекарства нормално се реализират посредством три разнообразни типа механизми “, споделя доктор Роналд Страм, шеф на Нюйоркския център за здраве и медицина.

Той прибавя, че храната може да усили скоростта или степента на всмукване на лекарството, да понижи скоростта или степента на всмукване или да има пряк фармакологичен резултат.

Антибиотици / кисели храни и млечни артикули

Киселите храни и напитките с кофеин могат да понижат успеваемостта на антибиотици като пеницилин.

Ако приемате пеницилин, консумирайте киселинни храни, в това число месо, птици, кафе, царевичен сироп и захар, един час преди или два часа след приема на лекарството.

Хинолоните, клас антибиотици, в това число ципрофлоксацин, левофлоксацин и други, могат да се одобряват на празен корем или с храна.

Въпреки това, едновременната консумация на млечни артикули понижава тяхната успеваемост. Изчакайте два часа преди и след приема на тези антибиотици, в случай че желаете да ядете млечни артикули.

Антидепресанти / сирене, соев сос

Пропуснете сиренето, в случай че сте на инхибитори на моноаминооксидазата. Тези медикаменти се употребяват за лекуване на меланхолия и тревожни разстройства и могат да реагират на храни, богати на тирамин, който се намира в зрелите сирена.

Смесването на инхибитори на моноаминооксидазата с храни, съдържащи тирамин, като сирене или ферментирали и кисели храни, може да увеличи кръвното налягане до рискови равнища.

Други храни, богати на тирамин, включват соев сос, тофу, мисо, фасул, кисело зеле, алкохол, авокадо, банани, екстракти от дрожди и стафиди.

Антикоагуланти / рибено масло, спанак

Антикоагуланти като варфарин предотвратяват образуването на кръвни съсиреци. Някои храни понижават тяхната успеваемост, до момента в който други удължават времето за съсирване и усилват риска от кървене.

„ Рибеното масло, да вземем за пример, е здравословно за сърцето, само че също по този начин е и лек антикоагулант “, споделя Дейвид Г. Еделсън, професор по клинична медицина в Медицинския лицей Алберт Айнщайн в Ню Йорк.

От друга страна, тъмнозелените листни зеленчуци и други храни, които съдържат витамин К, могат да усилят съсирването, тъй че ограничете или избягвайте спанака, броколите, къдраво зеле и зеле.

Статини / сок от грейпфрут и портокал

Яжте горски плодове или други плодове вместо утринния си грейпфрут, в случай че приемате медикаменти за намаление на холестерола, наречени статини.

Пиенето на сок от грейпфрут по време на банкет на статини води до струпване на лекарството в тялото. Грейпфрутът забавя разграждането на лекарството, което води до по-високи равнища и разнообразни здравословни проблеми.

Портокалите могат да имат сходен резултат. Може да възникне увреждане на черния дроб и в редки случаи съществено увреждане на бъбреците и мускулите.

АСЕ инхибитори / заместители на солта

Ако приемате инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим за намаление на кръвното си налягане, може също да се наложи да употребявате калиеви соли като сурогат на натрий.

Проблемът е, че АСЕ инхибиторите също карат тялото да задържа калий. Това основава високи равнища на калий, които евентуално могат да доведат до сърдечна аритмия.

Всички опиати / алкохол

Алкохолът е едно от най-лошите неща, които можете да комбинирате с медикаменти по доста способи.

Противогъбичните медикаменти реагират бурно с алкохола. Тази композиция може да аргументи гадене, стомашни конвулсии, главоболие и зачервяване. За множеството медикаменти е най-добре да се въздържате от алкохол и други медикаменти./Zdrave.to
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР