Някои хора помагат само когато имат полза от това, други

...
Някои хора помагат само когато имат полза от това, други
Коментари Харесай

Вземащ, даващ или обменящ - какъв е вашият стил на взаимодействие?

Някои хора оказват помощ единствено когато имат изгода от това, други - на взаимноизгодна основа, а трети обилно харчат времето и силата си, без да чакат нищо в подмяна. Независимо дали става въпрос за персонални или за професионални връзки, взимащите, даряващите и обменящите берат разнообразни плодове. Изненадващо, даващите имат най-радикални резултати. А вие? Вземащ, даващ или обменящ сте? И по какъв начин можете да измененията стила си на взаимоотношение, с цел да окажете позитивно влияние върху работата, взаимоотношенията и света като цяло?

Вземащи, даващи, обменящи

Психологът и професор Уортън Адам Грант разделя хората на три групи: вземащи, даващи и обменящи. Той изяснява: " Вземащите се стремят да получат колкото се може повече от другите, обменящите построяват взаимоотношения за взаимна полза, а даряващите са рядка порода хора, които носят изгода на другите, без да чакат нещо в подмяна. "

    Вземащите. Те са фокусирани върху себе си и оказват помощ на другите стратегически, единствено когато изгодите за тях са по-големи от персоналните разноски. „ Вземащите имат отличителна линия: те обичат да получават повече, в сравнение с да дават. Те слагат личните си ползи пред потребностите на другите “, написа Адам Грант.
    Даващите. От друга страна, даващите оказват помощ постоянно, когато изгодата за другите надвишава персоналните им разноски. „ В работна среда даващите са относително рядка порода. Предпочитат да дават повече, в сравнение с получават. Докато вземащите са егоцентрични и ценят персоналната полза, даващите са насочени към близките и обръщат повече внимание на това, което другите чакат от тях “, споделя Грант.
     Обменящите. Те се стремят да поддържат баланс сред това, което дават и това, което получават. „ Обменящите работят съгласно правилото на справедливостта: помагайки на другите, те се пазят. Ако сте обменящ, тогава възприемате метода „ ти - аз, аз - ти “ и даже обменът на любезности въздейства на връзките ви “.

Разбира се, множеството хора не следват прецизно единствено един тип взаимоотношение. „ Даването, вземането и обмяната са трите съществени стила на обществено взаимоотношение, само че сред тях няма ясни граници. Може да откриете, че преминавате от един жанр на връзка в различен според от другите работни функции и взаимоотношения. " Например може да сте даващ като ментор на по-малко умел сътрудник, вземащ, когато участвате в договаряния за заплата и обменящ когато споделяте препоръки за работливост с другар.

Но стилът на взаимоотношение с другари и сътрудници може да бъде съзнателен избор, а не автоматизирана реакция. Адам Грант изяснява: „ Всеки път, когато взаимодействаме с различен човек на работа, имаме избор: стараем ли се да получим допустимо най-голяма стойност или да дадем собствен принос, без да се тормозим какво ще получим в подмяна? “

Влиянието на способността за предоставяне

Струва ли си човек да бъде даващ? Изглежда, това умеене в действителност има позитивно влияние на организационно равнище. Нейтън П. Подсакоф и неговият екип от Университета в Аризона организираха мета-анализ на 38 изследвания, обхващащи над 3500 бизнес отдела, и откриха, че фирмите с просвета на благотворителност - която те назовават ​​„ организационно гражданско държание “ - са по-склонни да покажат по-висока продуктивност, успеваемост и задоволеност на клиентите, както и понижаване на корпоративните разноски.

Но какви са самостоятелните последствия за даващия? Отговорът е много непредвиден. Даващите са най-често на най-високото или най-ниското равнище на организацията. Най-лошите и най-добре представящите се дават, а вземащите и обменящите са по-склонни да попаднат в средата. (...) Даващите преобладават в горната и долната част на стълбата на триумфа. Когато разгледате връзката сред стиловете на взаимоотношения и триумфа в другите специалности, даващите е по-вероятно да бъдат първенци, в сравнение с елементарни статисти.

Както виждате, даващите се срещат по-рядко от вземащите и обменящите, а резултатите им са радикално разнообразни. Докато нискоефективните даващи споделят „ да “ на всичко и за своя сметка, което се отразява отрицателно на тяхното ръководство на времето, осъществяване на планове, връзка и обща продуктивност, интелигентните даващи обръщат внимание на това, което е най-хубаво за организацията, а освен за човек, който има потребност от помощ. В резултат на това те са високо ценени и знаят по какъв начин да бъдат потребни на сътрудниците, като в същото време оказват позитивно влияние върху организацията.

В допълнение, даващите получават повече партньорска поддръжка по пътя към триумфа. „ Когато даващите доближават триумфа, се случва нещо особено: триумфът се популяризира и каскадира нагоре. Когато триумфът стигне до вземащите, някой различен нормално губи. Изследванията демонстрират, че хората завиждат на сполучливите вземащи и търсят способи да ги дискредитират. И назад, когато даващите съумеят, хората ги поддържат, вместо да се пробват да навредят. Успехът на даващия основава резултата на вълните, увеличавайки триумфа на хората към тях. " По създание сполучливите даряващи основават обстановки, в които печелят всички: те самите съумяват, връстниците им се движат нагоре и компанията се оправя по-добре.

Ако задачата ви е сдържан триумф, можете да бъдете вземащ или обменящ. Но в случай че желаете да станете един от най-ефективните членове на организация или да окажете позитивно влияние върху света и да изградите взаимноизгодни връзки с хората към вас, пробвайте се да бъдете интелигентен отдаващ.

    Променете мисленето си. Анализирайте вашата позиция за работа и взаимоотношения с другари и семейство. Задайте си въпроса кой съответно визира работата ви в професионален подтекст. Как това се отразява на опита на сътрудници и клиенти? Какво можете да извършите, с цел да спечелите всички? Вместо да се самоцентрирате като вземащ или да се пазарите като обменящ, помислете за „ възходяща баница “, където всеки може да се възползва от вашия триумф.
     Помогнете рационално. Проблемът, с който се сблъскват нискоефективните даващи е, че те не обръщат задоволително внимание на това по какъв начин оказват помощ. Проследяването на вашето въздействие не значи, че би трябвало да станете участник и да помагате единствено когато това ви е от изгода, или да се превърнете в обменящ ида помагате, единствено в случай че получавате равна по стойност изгода. По-скоро би трябвало да сте сигурни, че помагате за реализиране на цели, които са потребни като цяло, а освен за обособения човек. Задайте си въпроса: добре ли е това за компанията, за клиентите, за екипа? В персонален подтекст попитайте: Това добре ли е за група другари, семейство или връзка като цяло? Ако отговорът е негативен, пробвайте се да намерите по-добро решение.
    Проследете въздействието си. От време на време правете самоанализ по какъв начин сте помагали в предишното и какъв е бил резултатът. На кого в последна сметка беше потребен с вашата помощ? Само един ли имаше изгода? Или вашата помощ е имала по-широко позитивно влияние, оправдаващо вложените време и сила? Ако смятате, че въздействието ви не е било толкоз позитивно, колкото сте очаквали, помислете за какво и по какъв начин можете да постъпите по-мъдро идващия път, когато бъдете помолени за помощ - тъй че вашето присъединяване да бъде допустимо най-полезно.

Тези тактики са потребни за всички, само че изключително за неефективните даващи, които прекарват прекалено много време и сила в оказването на друга помощ, което се отразява отрицателно на личната им работа и взаимоотношения. Независимо от стила на взаимоотношения, който изберете, не забравяйте, че това е избор: можете да деянията благотворителност рационално, да станете интелигентен даващ и да създадете позитивен резултат, който ще се популяризира на талази към вас.

Ан-Лора Льо Канф, създател на Ness Labs
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР