Някогашната топлоцентрала на НДК, скрита сред три възвишения и ромоляща

...
Някогашната топлоцентрала на НДК, скрита сред три възвишения и ромоляща
Коментари Харесай

Бившата топлоцентрала на НДК става арт сцена

Някогашната топлоцентрала на НДК, скрита измежду три възвишения и ромоляща река в горичката зад музея "Земята и хората ", от дълго време е останала без плът. Само изтърбушените й остатъци, на места нашарени със спрей, навяват бегли мемоари за постройка, изпълнена в миналото с живот. Група самостоятелни актьори се заемат със задачата да трансфорат руините в своя сцена за пробни изяви в духа на актуалното изкуство и споделят концепцията си с общината. Следва интернационален конкурс с 61 участници и избор на план. Печелят младите архитекти Антон Колев и Мариана Сърбова, които досега са работили в Бургас, осведоми БНР.
Бившата топлоцентрала на НДК беше препоръчана през 2014 година от самите самостоятелни актьори, споделя Малина Едрева, ръководител на Комисията по обучение и просвета в Столичната община. От години търсим решения по какъв начин изоставени общински здания, които в миналото са били промишлени, да бъдат върнати на града благодарение на културни планове. По този мотив породи и концепцията някогашната топлоцентрала да се трансформира в център за модерно изкуство, където актьори ще могат да показват плановете си дружно със свои задгранични сътрудници.
Един от замислите е той да прелива хармонично в естествената му естествена среда - да стане място за забавление и срещи, в това число под намерено небе. Това пространство, което е част от Южния парк, дава и благоприятни условия за организирането на културни събития, отбелязва Едрева. Обикновено центровете за модерно изкуство са отворени най-вече към образните актьори, до момента в който някогашната топлоцентрала ще интегрира другите типове изкуства. Затова и множеството пространства ще бъдат гъвкави за трансформиране, да вземем за пример огромната зала с 350 места в границите на час ще може да се преобразува от сцена за спектакъл в изложбена повърхност за задачите на форума или да се изпразни и публиката да стои на крайници. Освен това на втория етаж ще има още една зала за 150 души, предопределена за театрални изкуства, както и дребни концертни пространства, ателиета за работа с деца и други
По проект тази година би трябвало да стартират строителните действия, а до края на идната топлоцентралата да бъде реконструирана и превърната в настояща сцена. Това не е единствената общинска постройка, която посредством обновяване ще получи нови функционалности. Подобно място е да вземем за пример подземието на някогашния пантеон, предоставено за филиал на Софийската градска художествена изложба.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР