Някогашна витрина на Източния блок и бледа сянка на себе

...
Някогашна витрина на Източния блок и бледа сянка на себе
Коментари Харесай

След години на опашката: Икономиката на бившата ГДР е в разцвет

Някогашна " витрина " на Източния блок и бледа сянка на себе си след краха му, територията на някогашната Германска демократична република още веднъж е за образец - за икономическото развиване в изискванията на голям брой световни рецесии. Източните немски провинции демонстрират положителни резултати, които притеглят вложители, стана ясно от думите на канцлера Олаф Шолц по време на стопански конгрес.

Контекст : Германското обединяване е невиждан в икономическия си мащаб план, който струваше скъпо както на Федерална Република Германия, по този начин и на Германска демократична република.

Западните провинции се наложи безусловно от джоба си да платят за компенсирането на икономическото закъснение на новите си сънародници след половин век комунизъм. На Изток пък бяха очевидци на краха на огромна част от несъвместимите с пазарната стопанска система индустриални предприятия и съпътстващата го миграция на хора в дейна възраст към по-богатите елементи на Германия.
 Европейски Съюз ще финансира с над 8 милиарда евро производството на чипове в Германия
Европейски Съюз ще финансира с над 8 милиарда евро производството на чипове в Германия

Кои компании ще получат средства и защо ще ги употребяват

През годините централната власт насочи милиарди евро към някогашната Германска демократична република, с цел да предотврати обезлюдяването и изгубването на индустрията, само че резултатите не пристигнаха бързо.

Детайли : Според статистически данни, представени от ДПА, Берлин, Бранденбург, Саксония и Саксония - Анхалт записват по-висок растеж на Брутният вътрешен продукт в съпоставяне със междинното за Германия. Растежът е по-нисък в Турингия и Мекленбург - Западна Померания.
 Годишната инфлация в Германия спадна до 7,2%
Годишната инфлация в Германия спадна до 7,2%

Но остава доста висока, като най-голямо въздействие оказват цените на храните

Сред " моторите " на растежа е автомобилната промишленост - и по-специално електрическите автомобили. Сред огромните играчи със фабрики в тази част на Германия са Tesla и Volkswagen (чийто цех в Цвикау в миналото произвеждаше паметния Trabant - б.р.).

Intel се готви да създава полупроводници в Магдебург и това надалеч не са единствените огромни вложения в района.

В прав текст : " Свидетели сме на взрив на източногерманската стопанска система. Всъщност съвсем няма технология на бъдещето или промишленост в напредък, която да не е намерила своя дом в Източна Германия или да не търси интензивно място там ", съобщи канцлерът Олаф Шолц по време на стопански конгрес в Бад Заров на 50 км югоизточно от Берлин.
 Германия налива $2,2 милиарда в нов фонд, с цел да понижи зависимостта си от импорт от Китай
Германия налива $2,2 милиарда в нов фонд, с цел да понижи зависимостта си от импорт от Китай

Ако има скорошно съглашение, фондът ще започва идната година

От друга страна : Данните за Източна Германия може да са положителни, само че е значимо да се подчертае, че към момента някогашните територии на Германска демократична република като се изключи Берлин са на дъното по стопански индикатори. Нито една от 40-те най-големи немски компании, търгувани на борсата във Франкфурт, не е основана в източните провинции. Работниците в тези елементи на страната по-рядко се трудят в границите на групов трудов контракт спрямо тези от Западна Германия, отбелязва " Гардиън ".

А тази година стават 34 години от обединяването на страната.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР