Някога шестата по големина фирма в света с оценка над

...
Някога шестата по големина фирма в света с оценка над
Коментари Харесай

Фейсбук империята на Зукърбърг се срива

Някога шестата по величина компания в света с оценка над 1 трилион $, компанията майка на Фейсбук Meta завърши търговията в четвъртък със стойност 565 милиарда $.

По данни на Bloomberg колосът в региона на обществените медии е изпаднал от класацията на 10-те най-големи компании в света по пазарна стойност, като е претърпял най-тежкия месечен спад на акциите си в историята.

Сривът на акциите сложи компанията на Марк Зукърбърг на 11-о място след китайската Tencent Holdings. Гигантът в производството на чипове Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) заема деветото място.

Списъкът на най-ценните компании в света, подредени по пазарна капитализация, включва Apple, Microsoft, Aramco, Alphabet, Amazon, Tesla, Berkshire Hathaway и Nvidia.

Данните сочат, че цената, унищожена от разпродажбата на акциите на Meta, надвишава пазарната стойност на всички компании от показателя S&P 500 като се изключи осем.

Цената на акциите на Meta е спаднала с към 40% от началото на годината, откакто преди две седмици компанията заяви, че нейната обществена медийна платформа Фейсбук е изгубила към един милион консуматори от третото до четвъртото тримесечие на 2021 година Това е първият сходен спад за компанията в нейната 18-годишна история.

Акциите на Meta се сринаха с 26,4% на 3 февруари, откакто компанията разгласява по-слаби от предстоящото прогнози. Загубата на пазарна капитализация в размер на 240 милиарда $ е най-голямата еднодневна загуба в корпоративната история на Съединени американски щати.

Личната чиста стойност на основния изпълнителен шеф Марк Зукърбърг е намаляла с повече от 46 милиарда $ от началото на годината, като сега той има 78,8 милиарда $.

Оттогава цената на акциите на Meta продължи да пада, като досега е изгубила още 13%.

Компанията предизвести, че остатъкът от годината ще бъде сложен, защото се оправя с "макроикономически провокации " и продължава дълготрайната си стратегическа смяна "към създаване на метавселена ".

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР