Някога лъгали ли си децата си? Може би сте им

...
Някога лъгали ли си децата си? Може би сте им
Коментари Харесай

Разкриха защо не трябва да лъжете децата си

Някога лъгали ли си децата си? Може би сте им разказвали за феята на зъбките или за скритите зеленчуци в техните спагети. Оказва се, че колкото повече лъжем децата си, толкоз по-вероятно е те да ни лъжат. Това сочат разкрития на учените.

Приблизително 84 % от американските родители споделят, че са лъгали децата си, с цел да управляват държанието им или да насърчат спазването им, съгласно изследване в International Journal of Psychology. Но съгласно нови проучвания, тази неистина – колкото и почтена да е – може в действителност да изкривява моралния компас на нашето дете.

В изследване, оповестено в Journal of Experimental Child Psychology, откриватели от Сингапур проучиха 564 родители и техните деца (на възраст сред 11 и 12 години), с цел да схванат по какъв начин родителските неистини могат да повлияят на държанието на детето им.

„ Фокусирахме се върху пред-юношеството (т.е. 11 и 12-годишна възраст), интервал, когато визиите на децата за лъжата стават по-сложни, със забележими последствия за тяхното пригаждане “, пишат откривателите, представени от Newsweek.

Проучването преглежда два типа неистини: инструментални неистини и бели неистини. „ Инструменталните неистини се употребяват, с цел да се накара детето да се съобрази, когато се държи неприятно, да вземем за пример родител, който заплашва да се обади в полицията, в случай че детето е непослушно “, споделя основният създател на проучването, Пейпей Сетох от Сингапурския софтуерен университет Нанянг, в изказване.

Белите неистини, в това време, се споделят, с цел да внушават позитивни страсти. Неща като „ това беше красиво свирене на пиано “, даже когато детето свиреше на пиано в действителност беше извънредно.

В своето изследване откривателите правят оценка потреблението на тези разнообразни тактики за неистина от страна на родителите, както и вярата на децата в лъжите на родителите си и тяхното лично лъжливо държание. „ Това е първото изследване, което изследва неповторимия принос на разнообразни типове наставнически неистини по отношение на вярата на децата в родителските неистини, с цел да разберем техните последствия за лъжата на децата “, пишат откривателите.

Те разкрили, че децата са по-склонни да имат вяра на инструментални неистини спрямо белите неистини. И когато схванат, че са били лъгани, децата са по-склонни да излъжат родителите си вследствие на това.

„ Белите неистини може да са стимулирани от положителни планове, само че в случай че децата осъзнаят, че са били излъгани, това също може да докара до неистина от детето “, сподели Сетох.

Междувременно излагането на инструментални неистини се свързва с увеличение на лъжливото държание измежду децата, без значение дали имат вяра на лъжите на родителите си.

„ Лошата вест за родителите е, че от време на време честността може да е най-хубавата политика “, приключва той.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР