Нургюл Салимова записа първа победа в Турнира на претендентките в

...
Нургюл Салимова записа първа победа в Турнира на претендентките в
Коментари Харесай

Нургюл с първа победа в Торонто

Нургюл Салимова записа първа победа в Турнира на претендентките в Торонто, който ще дефинира участничката в мача за международната купа в шахмата. В партия от IV кръг българката завоюва с белите фигури против индийката Хумпи Конеру. С самообладание и добра игра 20-годишната вяра на българския шахмат съумя да матира опитната си съперничка на 62-рия ход.
37-годишната Конеру е втората жена, минала границата от 2600 ЕЛО след унгарката Юдит Полгар. Тя е и международна шампионка в ускорения шахмат за 2019 година Конеру става гросмайстор още на 15 години.
След успеха Салимова има 2 т. и дели 3-5 място с Катерина Лагно (Укр) и Вайшали Рамешбабу (Инд), от която загуби в III кръг. Лидер остава Тан Чжони (Кит) с 3 т., следвана от Александра Горячкина (Рус) с 2,5.
Вчера беше почивен ден за шахматистките, а тази вечер Салимова ще играе с черните фигури против лидерката Тан Чжони. Китайката беше международна шампионка в интервала 2017-2018 година
" Радвам се, че влизам в почивния ден в положително въодушевление, тъй като след загубата ми предходния ден бях малко тъжна. Винаги е хубаво да победиш умел противник, това дава убеденост ", разяснява Салимова.
Паралелно в Торонто се организира и Турнир на кандидатите при мъжете. След IV кръг в него води Ян Непомняшчи (Рус) с 3 т., пред Фабиано Каруана (САЩ) и Гюкеш (Инд) с по 2,5.
В почивния ден за двата шампионата домакините проведоха екскурзия по езерото Онтарио, с цел да следят шахматистите цялостното слънчево затъмнение.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР