Нур-Султан. На 8 януари бившият шеф на Комитета за национална

...
Нур-Султан. На 8 януари бившият шеф на Комитета за национална
Коментари Харесай

„Независимая газета“: Токаев пресече заговор на силовите структури

Нур-Султан. На 8 януари някогашният началник на Комитета за национална сигурност (КНС), някогашен министър председател Карим Масимов беше арестуван в Казахстан по обвиняване в държавна измяна, оповестиха от пресслужбата на КНС. Антитерористичната интервенция в републиката продължава. Ситуацията в редица градове остава напрегната. Президентът Касим-Жомарт Токаев разгласи 10 януари за Ден на народен печал, написа съветският вестник “Независимая газета “ .

В петък президента Токаев назова протестиращите терористи и предизвести за проникването на екстремисти в страната. Той даде заповед да се „ стреля без предизвестие “. „ Изключително значимо е да се разбере за какво страната „ проспа “ скритата подготовка за терористични офанзиви от спящите кафези на екстремисти. Само Алмати е атакуван от 20 хиляди бандити. Техните дейности демонстрираха съществуването на явен проект за набези против военни, административни и обществени обекти в съвсем всички региони, добра съгласуваност на дейностите, висока бойна подготвеност и зверска свирепост. Освен екстремистите имаше експерти, подготвени в идеологически бойкот, ловко употребяващи дезинформация или „ имитации “ и способни да манипулират настроенията на хората “. Изглежда, че в образованието и управлението им е взел участие един-единствен команден пункт. КНС и Главната прокуратура започнаха да се занимават с това... ”- сподели Токаев.

Според някогашния консултант на Нурсултан Назарбаев Ермухамет Ертисбаев, КНС е укрила информация за подготвителните лагери, основани в планините на Казахстан. „ Националното изменничество и интрига е, че подготвителните лагери съществуват от няколко години. КНС, която от време на време обезврежда тази или онази група, мълчеше за многочислените подготвителни лагери, основани в планините “, сподели Ертисбаев по телевизионния канал „ Хабар-24 “.

Бившият ръководител на Комитета за национална сигурност на Казахстан и някогашен началник на Службата за сигурност на Нурсултан Назарбаев Алнур Мусаев, наказан в Казахстан и укриващ се в Австрия, сподели пред кореспонденти, че КНС от дълго време не подсигурява националната сигурност, а сигурността на ръководещите хайлайф - по-специално семейство Назарбаев. Той съобщи, че племенниците на Елбаси (лидера на нацията) Самат Абиш и Кайрат Сатибалди са в непрекъснат контакт с незаконни структури. Според него Назарбаев не е подготвял особено протести с човешки жертви, той е възнамерявал да си тръгне спокойно, само че членовете на клана му са употребявали незаконни структури за вълнения. В Алмати чиновниците по сигурността получиха заповед да не вземат участие в потушаването на митинги и вълнения. Установено е, че тази заповед идва от Абиш и Сатибалда.

Казахстан към този момент беше изправен пред сходна обстановка по време на междуетнически конфликти в региона Кордай на Жамбилска област в Южен Казахстан през февруари 2020 година И тогава силите за сигурност също не демонстрираха интензивност денем, до момента в който към този момент се лееше кръв и горяха къщи КНС беше тясно забъркана в спора, чийто началник Карим Масимов настоя за въвеждане на недопечен курс и даже външен надзор в страната.

Тези дни, с цел да спре погромите в Алмати, осъществени от " военизирани бригади " на племенниците на Нурсултан Назарбаев и да предотврати разпространяването на безредици, президентът Токаев се обърна за помощ към съветския си сътрудник Владимир Путин и ОДКБ.

Картината е ужасяваща - централната част на Алмати бе безмилостно опожарена, магазини, банки бяха ограбени. Основното е, че починаха хора. Само в този град бяха арестувани няколко хиляди протестиращи. Според правоохранителните органи интервенцията по почистването в Алмати продължава.

Ръководителят на Комитета за национална сигурност на Република Казахстан Карим Масимов е упрекнат в държавна измяна. Той е в ареста и го грози до 15 години затвор. Според вътрешната информация на специалиста Аркадий Дубнов, неговият първи заместител, племенникът на Нурсултан Назарбаев Самат Ашиб и брат му Кайрат Сатибалди, неофициалният водач на паравоенни радикални формирования, който апропо е почнал кариерата си в редиците на КНБ, е бил също задържан, след което влезе в бизнес. Между другото, положението му се прави оценка на милиарди долари.

По-късно информацията за ареста на Самат Абиш беше отречена. Според някогашния шеф на КНС Абиш, продължава да заема поста първи заместител на Комитета за национална сигурност. Въпреки че по-рано на формалния уебсайт на президента Токаев беше оповестена информация за уволнението на Абиш, съгласно киргизкия военачалник Феликс Кулов, възобновяване на Абиш на поста е станало предмет на договаряне сред Токаев и Назарбаев, с цел да се отклонят съмненията на последния по отношение на интензивно обсъжданата в обществото връзка на племенника му с последните събития. В подмяна Назарбаев направи изказване, тъй че хората да се обединят към Токаев.

Вече беше казано, че множеството от подготвителните лагери на бойците са ситуирани в региона на Чемолган покрай Алмати - това е дребната татковина на Назарбаев. Експертът по Централна Азия и Близкия изток Александър Князев счита, че Карим Масимов е разполагал с подготвен инструмент за образуване на вълнения. Прави усещане, че точно в Казахстан религиозната организация на салафитите стартира интензивно да се развива под патронажа на клана Назарбаев, акцентира специалистът.

Друг изтъкнат забъркан човек - Самат Абиш не беше просто първият заместник-председател на КНС, а поддръжник на Нурсултан Назарбаев. Както означи Дубнов, Абиш беше отведен в Москва и избран за един от вероятните наследници на президента. Карим Масимов трябваше да обезпечи безконтролен пренос на власт. Но сюжетът не проработи - Токаев уволни двама от най-близките хора на Назарбаев и отговорът „ влетя “ бързо и ненадейно: митингите в западния Казахстан мигновено се разпространиха в други райони и се трансфораха в кървави протести на юг.

Прави усещане, че в нощта на 8 януари кола с оръжие беше арестувана в регионалния център Кордай на границата с Киргизстан, а опитът на към 80 бойци да пробият към Киргизстан беше сподавен в прохода Кордай.

Нурсултан Назарбаев към момента не е изразил отношението си към протичащото се. Според някои известия той и фамилията му са в Китай. Неговият прессекретар обаче отхвърли това, сподели, че „ Елбаси е в Казахстан в Нур-Султан “. „ Молим Ви да не разпространявате умишлено погрешна и спекулативна информация. Елбаси организира редица консултативни срещи и е в директен контакт с президента Касим-Жомарт Токаев. Той провел и няколко телефонни диалога с другарски настроени към Казахстан страни. Елбаси приканва всички да се обединят към президента, с цел да преодолеят актуалните провокации и да подсигуряват целостта на страната ни “, туитира Айдос Укибай.

Междувременно има разединение в казахстанското общество. Част от обществеността стартира да приказва за заплахата от „ окупацията “ на страната от Русия и вероятни конфликти сред руснаци и казахи. Други се радват на получената помощ извън в урегулирането на спора.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР