Нулевоемисионни превозни средства поемат градските и междуселищни линии, строят и

...
Нулевоемисионни превозни средства поемат градските и междуселищни линии, строят и
Коментари Харесай

МРРБ осигурява над 100 млн. лв. за „зелени“ автобуси в 40 български общини

Нулевоемисионни транспортни средства поемат градските и междуселищни линии, строят и зарядни станции

Министерството на районното развиване и благоустройството ще влага над 100 млн. лева в екоавтобуси с нулеви нездравословни излъчвания в 40 дребни и междинни общини. Средствата са обезпечени от Националния проект за възобновяване и резистентност по мярката „ Екологосъобразна подвижност - пилотна скица за поддръжка на устойчивата градска подвижност " в границите на Компонент 8 „ Транспортна съгласуваност ".

Въвеждането на устойчива градска подвижност цели да насърчи потреблението на проекти за устойчива градска подвижност, интегрирани в териториалните тактики за развиване на районите за обмисляне от равнище NUTS 2 и в проектите за развиване на общините.

Процедурата е пилотна скица в поддръжка на промяната за устойчива градска подвижност, която вкарва условие за сходство на ограниченията за развиване на градския превоз (включително междуселищния) в общините с проекти за устойчива градска подвижност.

Предвижда се доставка на 68 нови транспортни средства с нулеви излъчвания (автобуси/тролейбуси), създаване на нови 27 зарядни станции за потребностите на публичния превоз и създаване и въвеждане на 10 интелигентни транспортни системи (ИТС) и интегрирани цифрови решения за възстановяване на ефикасността и успеваемостта на публичния превоз. Със средства от програмата ще се осъществят и инфраструктурни ограничения за безвредна градска подвижност, ориентирани към уязвимите участници в придвижването - пешеходци и велосипедисти.

Дейностите са ориентирани към територията на 40 градски общини от 6-те района за обмисляне от равнище NUTS 2, в които има обитаеми места над 15 000 поданици.

Това са общините Айтос, Асеновград, Ботевград, Велинград, Враца, Габрово, Горна Оряховица, Гоце Делчев, Димитровград, град Добрич, Дупница, Казанлък, Карлово, Карнобат, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Лом, Монтана, Нова Загора, Пазарджик, Панагюрище, Перник, Петрич, Пещера, Разград, Самоков, Сандански, Свиленград, Свищов, Севлиево, Силистра, Сливен, Смолян, Троян, Търговище, Харманли, Хасково, Шумен и Ямбол.

За всеки от шестте района за обмисляне, в които се намират избраните общини, са обезпечени средства, като са разпределени по малко над 16 млн.лв. Минималният размер на безвъзмездните средства по всяко настрана предложение за осъществяване на инвестиция следва да е 2 000 000 лв. с Данък добавена стойност, а оптималният не може да надвишава 8 000 000 лв. с Данък добавена стойност.

По процедурата могат да се дават безплатно средства до 90% от оптималния размер на ПИИ, а претендентът следва да обезпечи личен принос в размер на 10% с притеглен запас от разнообразни източници. За задачите на процедурата е наложително кандидатстването в партньорство сред най-малко две общини и най-малко един оператор на публичния превоз, в това число междуселищен, настоящ на територията на една от общините-кандидати. Общините, попадащи в дефиницията за селски регион са възможни като асоциирани сътрудници по плановете при аргументация във връзка с връзките сред селските и градските региони и функционалните зони.

Процедурата е оповестена за публично разискване на , като оферти и отзиви могат да се подават до 19 януари 2023 година на електронната поща на Главна дирекция „ Стратегическо обмисляне и стратегии за районно развиване " в Министерство на регионалното развитие: [email protected], както и по формален път.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР