Нулево съдействие от страна на компетентните служни за сигурност -

...
Нулево съдействие от страна на компетентните служни за сигурност -
Коментари Харесай

Прокуратурата се оплака, че службите не й съдействали за заплахите срещу публични лица

Нулево подпомагане от страна на способените служни за сигурност - Министерство на вътрешните работи, Главна дирекция " Национална полиция ", ДАНС и разузнаването - вътрешно и външно във връзка с заканите против редица обществени лица от последните седмици. За това се оплака на брифинг ръководителят на Софийската районна прокуратура Невена Зартова.

За всички сходни случаи, за които обществени персони алармират през медиите, въпреки и да не са подали публично сигнал, прокуратурата се самосезирала мигновено. Още в деня на формиране на прокурорските преписки наблюдаващите прокурори са създали опит да се свържат с вътрешния министър Бойко Рашков, общинския консултант Борис Бонев, журналиста Атанас Чобанов и депутатът Христо Петров, само че несполучливо.

" С оглед на запазването на сигурността на лицата наблюдаващите прокурори са отправили питане до службите за сигурност разполагат ли с данни за закани против въпросните лица, както и в случай че разполагат, то какви дейности са подхванати за тяхната отбрана. И в случай че този отговор още веднъж е позитивен - за какво не са уведомили прокуратурата. За голямо страдание сходен отговор в прокуратурата не е получен, макар че се касае за изнесени данни за закононарушения, които заплашват живота и здравето на български жители ", сподели Зартова.

Единствено радиотишината по оста служби-прокуратура прекъснали от ДАНС, които съобщили, че не са получавали данни за закани против Атанас Чобанов.

" Недопустимо е прокуратурата да не бъде известена, в случай че такива данни са налице, защото по този метод се попречва осъществяване на действителна наказателна отговорност против отговорните лица. Логичният въпрос тук е - би трябвало ли нещо да се случи, с цел да изпълнят тези институции законовите си отговорности ", попита реторично началникът на Софийска районна прокуратура.

И заяви още - в сряда следобяд в прокуратурата са извикани на среща началниците на службите за сигурност. Дали те ще се явят обаче - не е известно.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР