Нужно е да се ограничи консумацията на червено месо Европейски

...
Нужно е да се ограничи консумацията на червено месо Европейски
Коментари Харесай

Учени: Европейците трябва да се хранят с повече растителни храни

Нужно е да се ограничи потреблението на алено месо

Европейски учени оферират смяна в метода на хранене на европейците – развой, който визира цялата верига на храните, от производството до потреблението. Това заяви порф. Ерик Ламбен, учител по география и устойчиви науки в Католическия университет в Льовен, Белгия и член на Групата на основните научни съветници на Европейската комисия. Той взе участие в семинара, отдаден на научни решения за устойчиви храни, извършен преди дни от Европейския проучвателен съвет (ERC) и от Комитета за бъдещето на науката и технологиите (STOA)  в Европейския парламент в Брюксел. 

Групата на основните научни съветници на Европейската комисия е екип от учени – сега  шестима, които са медиатори сред политиците и научната общественост, разясни Ламбен. Съветниците беседват с еврокомисарите и представители на генералните дирекции в Европейска комисия и се пробват да схванат кои са основните, водещите тематики и формулират и синтезират точните въпроси. След това ги свързват с европейските учени от мрежата SAPEA, които работят по съответните тематики, наблюдават дебата сред политици и учени, без да се намесват в него, и най-после обобщават рекомендациите на учените към политиците.

Преди два месеца приключихме работата върху рекомендации за устойчива консумация на храни, за това по какъв начин да преодолеем пречките пред стабилно и здравословно хранене. Следващата стъпка е да представим съдържащите се в документа 18 рекомендации измежду другите институции и органи в Европа, сподели Ламбен. „ Има две съществени концепции в рекомендацията – не можем да чакаме от потребителите да трансформират държанието си единствено въз основа на мотивация, цялата среда, в която храните се създават и употребяват, би трябвало да се модифицира, с цел да се трансформира в устойчива и здравословна опция за консуматори. Втората съществена концепция е, че храненето няма да се промени единствено с една или няколко обособени ограничения, необходим е повсеместен, интегриран метод. Препоръчваме повече информация и обучение за потребителите,  стимули и за производителите, и за търговците, и за потребителите – за това здравословната и устойчива храна да бъда налична, както и поредност от ограничения за показване на нови хранителни артикули и ограничавания за реклама на някои храни ”, уточни откривателят.

Едно от предложенията в документа „ Towards sustainable food consumption ” на Групата на научните съветници на Европейска комисия e данъчната политика в страните от Европейски Съюз да се употребява за поощряване на здравословното хранене и на смяната в питателните привички на европейците. В Европейски Съюз междинното ползване на алено месо, захар, сол и мазнини продължава да надвишава препоръчваните здравословни количества, а потреблението на пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци и ядки е незадоволително, написа в рекомендацията. Дисбалансите в методите на хранене, подсилвани от неравенството в приходите, води до разнообразни форми на недохранване, като по публични данни близо 462 милиона възрастни по света са с тегло под нормата, а 1,9 милиарда страдат от наднормено тегло или затлъстяване. Смята се, че през 2017 година в Европейски Съюз над 950 000 - или една пета от всички смъртни случаи, са свързани с нездравословно хранене и са породени главно от сърдечно-съдови и онкологични болести.

В документа се отбелязва, че Световната здравна организация регистрира доста положителни резултати от въвеждането на спомагателни такси върху съдържащите захар безалкохолни питиета, тъй като от една страна способства за намаляването на случаите на затлъстяване и диабет, а въпреки това генерира доходи. Научните съветници на Европейска комисия означават, че тази политика намира добър отклик в някои европейски страни. Те дават образец с това, че през 2011 година Унгария вкара налог върху хранителни артикули с високо наличие на сол и захар, което единствено в границите на година е предиздвикало 40 на 100 от производителите на храни да трансформират наличието на сол и захар в продуктите си. По данни на СЗО сходна политика дълготрайно кара три четвърти от потребителите да понижат потреблението на облаганите с по-високи налози и такси артикули.

В изявление за осведомителния уебсайт на STOA наскоро проф. Ламбен разясни, че е допустимо в бъдеще европейците, които използват доста алено месо, да заплащат повече.  

В отговор на въпрос той сподели, че не всички хранителни артикули в Европа ще нарастнат, а единствено тези, чиято честа приложимост не се вписва в здравословното и стабилно хранене. Основно имаме поради аленото месо и напитките със захар, сподели той. Проф. Ламбен добави в изявлението, че рекомендацията на научните съветници е понижаване на Данък добавена стойност върху плодоведете и зеленчуците, с цел да се насърчи тяхното ползване. За да стане здравословното хранене по-достъпно за европейците с по-ниски приходи, учените предлагат приходите от по-високите такси и налози върху някои храни да се употребяват за финансиране на хранителни дотации за семействата с ниски приходи.

Има научни доказателства, че хората реагират по-често на финансови тласъци вместо единствено на информация, уточни проф. Ламбин в изявлението, съобщи Българска телеграфна агенция. Целта е не да натоварим повече потребителите, като ги караме да преценят сами по какъв начин да трансформират здравословно хранителния си режим, а да ги насочим към здравословни и устойчиви хранителни артикули, сподели основният теоретичен консултант на Европейската комисия. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР