Нужни са ясна пътна карта и промени в законодателството, ако

...
Нужни са ясна пътна карта и промени в законодателството, ако
Коментари Харесай

Репортери без граници ще изготвят препоръки за законови промени

Нужни са ясна пътна карта и промени в законодателството, в случай че България желае да се бори за същинска независимост на медиите. Това сподели пред публицисти генералният секретар на " Репортери без граници " Кристоф Делоар след траялата 2 часа среща с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “.
„ Не сме съгласни с думите на премиера, че независимостта на публичните медии в България е на положително равнище “, сподели ръководителят на делегацията на „ Репортери без граници “.
Делоар уточни, че би трябвало да има промени в законодателството, които да разрешат да се сътвори по-добра среда за независимост, самостоятелност и плурализъм на българските медии.
„ Имаме потребност от структурни промени, а освен от обещания и вдишване на задължения. Трябва да има пътна карта, която да работи за възстановяване на обстановката. Тя би трябвало да бъде доста по-амбициозна, в случай че България желае да усъвършенства показателя си на свободата на медиите в другите страни, съгласно който страната ви сега е сложена на 111-то място в света. Много сме ясни в оценките си и сме градивни. Ще отправим рекомендации за структурни промени “, добави той.
Делоар добави, че „ министър председателят Бойко Борисов би трябвало да покаже същинска подготвеност за възстановяване на свободата на медиите, той би трябвало да изиграе тази историческа роля, би трябвало да сътвори по-добра среда за публицистиката “.
В страницата си във Фейсбук Бойко Борисов пък написа: " Високо оценявам разговора с неправителствения бранш по една несъмнено значима тематика за всяко демократично общество, каквато е свободата на словото. Това заявих по време на срещата ми с генералния секретар на Reporters sans frontières / Reporters Without Borders / RSF Кристоф Делоар. Обсъдихме опциите страната ни да усъвършенства позицията си съгласно показателя за свободата на пресата, съставян от Репортери без граници. Поканих техни представителите да вземат участие с оферти за законодателни промени, които да подсигуряват на медиите самостоятелност, а на обществото правото на вярна и точна осведоменост. "

Премиерът Бойко Борисов приветства желанието на генералния секретар Кристоф Делоар за градивна взаимна работа в полза на основаването на по-добра атмосфера за медиите. Министър-председателят предложения представителите на „ Репортери без граници “ да вземат участие с оферти за законодателни промени, които да подсигуряват на медиите самостоятелност, а на обществото правото на вярна и точна осведоменост, оповестява държавната пресслужба.
В рамките на диалога в Министерския съвет министър председателят Борисов е срещнал Кристоф Делоар с едно от последните решения на кабинета по потношение на печатните издания, а точно държавното сдружение „ Български пощи ” ЕАД едниствено да може да популяризира и продава печатни издания на територията на страната. С този акт на Министерския съвет ще се усъвършенства съществуващата все още конкуренция на пазара и издателите на печатни творби ще имат достъп до крайния консуматор при авансово оповестени ясни параметри.
Министър-председателят Борисов е подчертал и върху значимата роля на медиите в актуалното общество като коректив на ръководството. Премиерът означи устрема на кабинета да реагира навреме, когато до него доближи сигнал от полето на деяние на държавното управление. Борисов добави също, че негово схващане е, че свободата на словото би трябвало да се отстоява като фундаментално конституционно право, в това число посредством почитание към журналистическата специалност и невмешателство в работата на медиите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР