Нужна ли е извънредна ваканция заради ковид ситуацията и ще

...
Нужна ли е извънредна ваканция заради ковид ситуацията и ще
Коментари Харесай

Янка Такева: Настояваме учениците в гимназиален етап да преминат към онлайн обучение

Нужна ли е изключителна почивка поради коронавирус обстановката и ще се премине ли към образование в онлайн среда още веднъж - тези тематики разясниха в " Денят стартира " Янка Такева, ръководител на Синдиката на българските учители и Яна Алексиева от Асоциация " Родители ".

В момента е доста огромно напрежението в просветителната система, безапелационна е Такева.

Учителите капнаха - по 50% от педагогическите колективи, изключително в гимназиален стадий, са заболели или са под карантина. Днес, на следващия ден министърът би трябвало да издаде заповед, с цел да може гимназиалният стадий да мине в онлайн образование най-малко до края на първия период, изясни Такева.

Аз приказвах с министъра в петък, той ми даде обещание да кажа по Българска национална телевизия в събота какви са му желанията, тогава аз се обърнах към двамата шефове - Стаматов и Александров, да задвижат нещата, добави Такева.

Всяка седмица по 6 учители умираха от коронавирус след коледната почивка. Нямате визия какъв брой е тежко ситуацията, добави тя.

Предложението учениците в гимназиален стадий да преминат към онлайн образование в действителност звучи рационално, сигурно ограничения би трябвало да се вземат и да се види по какъв начин може да се поддържа системата, съобщи Яна Алексиева от Асоциация " Родители ".

Наистина има доста огромен брой учители, които сега са заболели или карантинирани, и това сигурно нарушава процеса, добави Алексиева.

Всички тези деца и възпитаници, които са онлайн - за какво министерството ги кара да вършат класни или да попълнят проби в учебна среда? Няма никаква логичност и аз не знам за какво екипът на министър Денков не напипва пулса на проблемите, разяснява Янка Такева.

Тя съобщи, че е уверена в сполучливото привършване на първия образователен период.

Такева обаче акцентира, че министерството изпуска контрола върху системата.



Нека още веднъж учебните заведения да имат независимост и шефовете да преценят къде да се премине към онлайн образование, а не това да е централизирано, разяснява и Яна Алексиева от Асоциация " Родители ".

За да може шефът да вземе решение, той би трябвало да подаде поръчка до началника на Регионалния инспекторат, а той да я изпрати до министерството, което да позволи и надлежно РЗИ. Така че, има доста административни спънки, добави Янка Такева.

Очаквам министър Денков още през днешния ден да събере обществените сътрудници, разяснява още Такева.

Дали образователната година би трябвало да стартира по рано - вижте коментара на участниците в полемиката във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР