Нужна е много голяма доза наивност, за да се очаква

...
Нужна е много голяма доза наивност, за да се очаква
Коментари Харесай

Васко Начев: Нужна е много голяма доза наивност, за да очакваме евтин руски газ

Нужна е доста огромна доза доверчивост, с цел да се чака " Газпром " да стартира да дава на България природен газ на по-ниска от актуалната цена при догадка, че новият длъжностен кабинет възобнови прекъснатите търговски взаимоотношения с съветския снабдител. Това съобщи в изявление за News.bg енергийният специалист Васко Начев.

" Очевидно е, че Русия употребява доставките на природен газ като политически инструмент. Затова с цел да се чака, че България би получавала по-евтин газ, е нужна огромна доза доверчивост ", акцентира той. И даде образец - Германия, макар че купува посредством медиатор съветски газ по изискванията на Кремъл за превалутиране в рубли, получава все още доста по-малко от контрактуваните количества.

Официалната причина, съгласно Москва, е потребността от ремонт на компресорите на газопровода " Северен поток " -1. Има обаче алтернатива количества да се доставят по газопровода " Ямал ", което обаче Русия не прави, което още веднъж е доказателство, че не е благонадежден снабдител в сегашната геополитическа обстановка, посочи още Начев.
Поне до края на годината битовите консуматори не следва да се притесняват от повишаване на цените си ток, парно и газ, защото ценовите нива се дефинират на половингодишна база, успокои още той.

" Друг е въпросът дали ще има обезщетения на битовите консуматори, употребяващи природен газ ", означи енергийният специалист. Именно това е в компетенциите на новото служебно държавно управление.

Енергийната система, съответно в София, не би издържала на нарасналото ползване, в случай че клиентите на Топлофикация-София всеобщо преминат на електричество през зимния сезон, съобщи още Начев. Именно този факт обаче е още една от аргументите КЕВР да се въздържи от внезапни промени в цената. Използването на мазут вместо природен газ също е алтернатива, само че във краткотраен проект.

" Това е краткотрайно решение, няма по какъв начин това да е дълготрайна процедура ", съобщи още той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР