"НСО е не просто служба, а явление - остатък от

...
"НСО е не просто служба, а явление - остатък от
Коментари Харесай

Бойко Ноев: НСО е остатък от тоталитарното минало

"НСО е не просто работа, а събитие - излишък от тоталитарното минало и няма място в актуалната архитектура на националната сигурност на България ". Това сподели пред БНР Бойко Ноев - някогашен министър на защитата и някогашен дипломат на България в НАТО. Категоричното му мнение е, че охранителните служби в страната би трябвало да са към Министерството на вътрешните работи.

Ноев изрази страдание, че в дебатите, които се състояха около структурните промени в Министерство на вътрешните работи, не се дадоха отговори на кардиналните въпроси, "защото съществуването на НСО е политически, а не систематичен или експертен въпрос ".

"Не се дадоха отговори на въпроси, които нервират жителите всеки ден, в това число за какво се охраняват Ахмед Доган и Делян Пеевски, за какво с нашите пари се охранява техният бизнес. Защо не престават да се употребяват с привилегии Цецка Цачева и Димитър Главчев? Защо офицери служат като портиери в Народното събрание, в Министерския съвет или в президентството? Защо за двама-трима висши държавници се поддържа над 1000 души личен състав? " , уточни специалистът.

Бойко Ноев напомни, че президентът Румен Радев беше заречен да се направи проверка на НСО, само че "всичко потъва и се покрива ". " Основният проблем на НСО е, че тя беше замислена и основана като една безконтролна работа ", акцентира той.

По думите на Ноев не е казусът в това дали НСО да бъде в Министерство на вътрешните работи, или да е под управлението на президента поради някакъв баланс . Според него казусът е в това по какъв начин действа страната, в която в структури на Министерство на вътрешните работи и ДАНС "под похлупака на секретността " охранители от предишното, които в този момент са ръководители, вършат каквото си желаят.

"Няма салда, тази конструкция е обречена на неуспех. Ако реши Бойко Борисов, на следващия ден ще одобряват закон и НСО ще стане нещо друго - може да му стане някаква персонална работа. Той може да направи каквото си желае и гласуването в Народното събрание през днешния ден го потвърди ", посочи още някогашният боен министър.

Бойко Ноев дефинира като неразбираемо ветото на президента върху разпореждания в закона за Министерство на вътрешните работи , отхвърлено през днешния ден от Народното събрание. "Не разбрах против какво той е срещу ", сподели експосланикът ни в НАТО.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР