НС прекрати правомощията на Десислава Атанасова като председател на ПГ

...
НС прекрати правомощията на Десислава Атанасова като председател на ПГ
Коментари Харесай

Окончателно: НС прекрати правомощията на Десислава Атанасова

Народно събрание приключи пълномощията на Десислава Атанасова като ръководител на ПГ и депутат от ГЕРБ-СДС ”, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Прекратяването на пълномощията й е заради обстоятелството, че тя бе определена за парламентарен арбитър от квотата на Народното събрание.

“Моето изявление е провокирано от дебатите, които се водят тези дни във връзка с избора на конституционни съдии. Атанасова подава оставка, поради това, че бе определена за парламентарен арбитър и следва да се закълне като подобен. Останах обаче с усещането, че не се схващат функционалностите на Конституционен съд и на Народно събрание ”. Това съобщи Тома Биков от ГЕРБ-СДС. “Присъствах на нейното чуване в конституционна комисия и там нямаше никакви забележки. След това се сподели, че тя е некомпетентна и, че е подвластна от партията, от която е излъчена. Аз обаче не чух нито едно нещо, което я компрометира, а тя е в политиката от 15 години ”, посочи Биков. Той акцентира, че единственото обвиняване против нея е, че е депутат от ГЕРБ. “Обвинението, че някой е член на ГЕРБ за нас не е значително и въобще не ни интересува кой по какъв начин възприема нашите членове ”, безапелационен е депутатът. “На второ място, Атанасова и Белазелков са представители на парламентарната квота в Конституционен съд, по този начин се образува съда. Тук се приказва за неяснота, по кое време видяхте бистрота при предопределение на съдии от квотата на правосъдната или прокурорската гилдия, там по кое време имаше чуване. Хората от президентската квота в Конституционен съд, даже бяха обявени с прессъобщение. Нашият претендент се оправи и след чуването огромна част от мненията бяха, че Атанасова се с справила прелестно със задачата си ”, безапелационен е Тома Биков, след което посочи, че Атанасова ще бъде арбитър, за който всеки ще знае ”, приключи националният представител от групата на ГЕРБ-СДС.

“Ако приказваме за морал, когато Атанасова излезе да благодари за времето ѝ като ръководител на ПГ, то тя трябваше да каже, че в този момент ще би трябвало да пояснява измененията в Конституцията, в които тя е участвала-тук има спор на ползи ”. Това съобщи и Станислав Балабанов от Има Такъв Народ. “Атанасова трябваше да излезе тук и да каже, че ще си даде отказ по време на тълкуването на измененията в Конституцията. Тя обаче няма да го направи, тъй като е поставена там ”, счита Балабанов.

Георги Свиленски, заместник-председател на ПГ на Българска социалистическа партия съобщи изрично, че е срещу кандидатурите за новите конституционни съдии. “Ще гласуваме срещу освобождението на Атанасова от Народно събрание, тъй като считаме, че тя е ярка политическа кандидатура. Ще гласуваме да остане и да продължи със своите отговорности ”, изясни Свиленски.

Явор Божанков от ПП-ДБ отвърна, че няма по какъв начин един човек в Конституционен съд да промени тълкувателно решение. “Референдумът на “Възраждане ” е противоконституционен и незаконен. Това е едно ваше очевидно проваляне и в този момент се пробвате да го оправдаете. Стоите и до ИТН-другият владетел на референдумите ”, разяснява Божанков. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР