Новозеландската полиция е пристъпила към силово премахване на протестния лагер

...
Новозеландската полиция е пристъпила към силово премахване на протестния лагер
Коментари Харесай

Протестиращите срещу ковид пред парламента в Нова Зеландия влязоха в сблъсъци с полицията

Новозеландската полиция е пристъпила към силово унищожаване на протестния лагер пред постройката на Народното събрание против наложителните имунизации против ковид и противоепидемичните ограничения. Арестувани са над 50 души, съобщи " Ройтерс "

Протестиращите лагеруват на моравите пред постройката от три дни. Председателят на Народното събрание Тревър Малард обаче е наредил палатките им да бъдат отстранени, написа " Ню Зийланд хералд ", представен от " Mediapool ".

Когато полицията е почнала да разпръсква стачкуващите, бързо се е стигнало до конфликти. Протестиращите са биели барабани и са крещели към служителите на реда. Някои даже са хвърляли по тях празни пластмасови бутилки. Според свидетел в един миг множеството е почнало да напира против загражденията, само че чиновниците на реда са издърпали протестиращи и са ги повалили на земята. На десетки са били сложени белезници и са били отведени на фона на възгласи " Засрамете се! ".

Много протестиращи настояват, че са имунизирани, само че все пак са срещу наложителното имунизиране. Те са държали плакати с надписи " Свобода ", " Оставете децата ни на мира " и " Оставете ме да работя ". Някои от тях споделят, че може да изгубят препитанието си поради противоепидемичните ограничения. " Губим работата и живота си поради тези наложителни имунизации и ограничавания ", отбелязва Адам, който е пристигнал от Палмърстън Норт, на към 140 км на север от Уелингтън. Той упреква премиера Джасинда Ардърн, че е обърнала тил на сънародниците си.

Полицията съобщи, че на задържаните ще бъдат повдигнати обвинявания. Властите приканват притежателите и водачите на коли, които са блокирали улиците в региона на Народното събрание, да ги реалокират, в противоположен случай те щели да бъдат наложително отстранени оттова.

По данни на " Ройтерс " към 14:45 часа локално време в региона са останали към 1000 протестиращи, които са отказали да се подчинят на разпорежданията на полицията да изоставен.

Според премиера Ардърн протестиращите не отразяват мнението на болшинството новозеландци. " Всъщност всеки от нас желае да продължи напред. Работим доста интензивно, с цел да бъдем във допустимо най-хубавата позиция да го създадем ", акцентира тя пред кореспонденти при посещаване във имунизационен център в Окланд. Ардърн призна правото на всеки новозеландец да стачкува, само че съобщи, че това не трябвало да става, като се нарушава животът на другите.

Припомняме, че въодушевени от демонстрациите на водачите на камиони в Канада, стотици новозеландци блокираха улиците към Народното събрание в столицата Уелингтън с камионите, кемперите, колите и мотоциклетите си. Участниците в " Конвоя на свободата " на протестиращите дойдоха във вторник от всички точки на Нова Зеландия и се събраха пред постройката на Народното събрание.

Нова Зеландия вкара едни от най-строгите ограничения в света за битка с пандемията, които са в действие към този момент 2 години. При население от 5 милиона души доказаните случаи на коронавирусна зараза от началото на пандемията са малко над 18 000, а смъртните случаи са единствено 53. Около 94% от имащите право на имунизация са ваксинирани, като наложителна имунизация се изисква за някои специалности на първа линия. Но рестриктивните мерки провокираха недоволството на доста хора поради изолацията и строгите правила за обществена отдалеченост. Тъй като границите към момента са затворени, десетки хиляди живеещи в чужбина новозеландци са откъснати от фамилиите си, а туризмът изнемогва.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР