Новото украинско ръководство иска да прокара реформи, които да направят

...
Новото украинско ръководство иска да прокара реформи, които да направят
Коментари Харесай

Партията на Зеленски се надява новият парламент да открие пътя за назрели реформи в Украйна

Новото украинско управление желае да прокара промени, които да създадат политиците по-отговорни пред народа и да анулират възбраната върху продажбата на обработваема земя, сподели в изявление за Ройтерс шефът на партията на президента Володимир Зеленски.

Това ще стане допустимо, когато депутатите, враждебно настроени към промени, бъдат пометени в плануваните за юли изключителни парламентарни избори, сподели Дмитро Разумков, оглавяващ партията "Слуга на народа ", от името на която Зеленски завоюва съкрушителна победа в президентските избори през април и смени досегашния държавен глава Петро Порошенко.

Обещанията на Зеленски - артист без никакъв политически опит, да изкорени корупцията и политическия застой, явно харесваха на гласоподавателите. Неговата партия разчита да запази този подтик и по тази причина Зеленски побърза на разпусне Народното събрание, разчитайки да получи болшинство в бъдещата Върховна рада.

Разумков сподели, че сегашният състав на Радата блокира самодейностите на президента да лиши депутатите от правосъден имунитет и да им отнеме опциите за нелегално обогатяване. Вероятно нерешителен дали ще получи мечтаното болшинство за неговата партия, той сподели, че тя е отворена за основаване на коалиция с други партии, само че не уточни с кои.

Той акцентира и желанието на партията да се опита да убеди Народното събрание да анулира мораториума върху продажбата на земеделска земя, натрапен през 2001 година, за което упорстват задграничните финансови донори и вложители, виждайки огромния аграрни капацитет на Украйна. Според Разумков страховете, заради които бе въведен мораториумът, са неоснователни.

Като един от бъдещите политически цели той уточни връзките с Международния валутен фонд, които към този момент са обтегнати. Според него това се дължи на обстоятелството, че МВФ е отчаян, тъй като Украйна не съблюдава обещанията си за промени, против които й бяха отпуснати избавителни заеми. Президентът счита да контракти ново съглашение с фонда, което да размени настоящото в този момент стенд-бай съглашение за 3,9 милиарда $.

Запитан дали ще има "червени линии " в тези договаряния, Разумков сподели, че е прекомерно рано да се приказва за "червени линии ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР