Новото ръководство на Българския туристически съюз с председател Венцислав Венев

...
Новото ръководство на Българския туристически съюз с председател Венцислав Венев
Коментари Харесай

Социалният туризъм да стане бутиков е една от целите на Българския туристически съюз

Новото управление на Българския туристически съюз с ръководител Венцислав Венев показа визията си за бъдещето на най-голямата неправителствена организация у нас със 135 сдружения и над 15 000 индивида членове.

Поводът за конференцията е 127 години от началото на проведеното туристическо придвижване у нас  – на 27 август 1895 г  по апела на Алеко Константинов 300 души изкачват Черни връх. Оттогава до през днешния ден си остава настоящо посланието на Щастливеца и на Иван Вазов „ Опознай Родината, с цел да я обикнеш “. По случай празника БТС провежда честване на 26 август, този петък, от 17 часа пред Народния спектакъл, по-късно и пред паметника на Алеко. А в неделя, на 28-ми август, главните тържества ще са на Черни връх, като 3 лъча ще поемат към него – от Железница, от Златните мостове и от НДК. От 9 ч сутринта в неделния ден от НДК ще започват и всички искащи да вземат участие в конкуренцията „ Витоша  рън “

Социалният туризъм да стане бутиков е една от главните цели в програмата на БТС Това е така наречен линеен туризъм, който включва  малки групи от  5 до 12 души, избрали добре познатите направления в Рила, Пирин, Родопите, Стара планина.

“Любителите на природата и изкачването на планини даже сами се провеждат посредством Facebook и потеглят без планински водачи, без застраховки, тъй че БТС би трябвало да отговори на публичните потребности и да развива този тип активност, разясни Венев пред кореспонденти в пресклуб “България “. - Идеята е туристическият артикул да остане наличен за хората по този начин както до момента, само че да има доста положително качество. За да се реализира това обаче би трябвало да се реновират множеството хижи, защото единици от местата за настаняване са в положително положение – с естествен покрив, модерна дограма, канализация и водоснабдяване. ”

“Само със скромните си доходи не е допустимо обектите да създадат ремонт, по тази причина без поддръжката на страната, за туризма няма живот ”, акцентира още ръководителят на БТС.

Туристическият съюз да получи статут на национално показана организация е една от дилемите на Венев и Управителния съвет, като към този момент са импортирани нужните документи в Министерството на младежта и спорта. При мечтаната промяна БТС ще взе участие в разнообразни планове, ще разчита на продкрепа от страната, а сдруженията по места ще могат да бъдат финансирани със средства от общините.

Друго предложение от страна на туристическия съюз е да бъде основан централизиран фонд, в който разнообразни министерства да отделят дребни суми за поддържане на туристическите направления и хижи. Различни институции могат да бъдат ангажирани, защото основополагащи правила на БТС са придвижване, здравословен живот, обучение и образование в национализъм, посочи В. Венев. В момента страната е абдикирала от туризма, сподели още той, а туризмът е предварителна защита против заболяванията и против опиатите.

Освен превръщането на обществения туризъм в бутиков по обичайни направления, БТС  има упоритостта да развива и така наречен лъчев туризъм т.е. създаване на лъчеви направления до най-различни естествени забележителности, като пещери, върхове и други “За този тип туризъм желаеме 2 пъти седмично да имаме събития, с цел да стане известен ”,  добави Венев.

Много огромно значение управлението на БТС отдава на дигитализацията. Това се отнася за всички хижи, за 100-те национални туристически обекта,  както и за особено приложение в развой на разработка, което ще дава точна информация на екскурзианта в радиус от 1 км какви естествени забележителности има.

Ръководството на БТС показа още, че е заварило доста тежки отговорности, част от които към този момент е съумяло да изплати. Водят се и правосъдни каузи поради подписани контракти с безумни клаузи от предшествениците. Венцислав Венев се пробва да излезе от блатото с извънсъдебни  споразумения, макар че казусът е доста комплициран.

фотография: Пресклуб " България "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР