Новото изискване според мен не е логично, защото България и

...
Новото изискване според мен не е логично, защото България и
Коментари Харесай

Нейнски: Не трябва да платим членството си в Шенген с приемането на допълнителни бежанци

Новото условие съгласно мен не е разумно, тъй като България и Румъния няма по какъв начин да извършват повече условия за приемането им в Шенген. Освен това България извършва своите задължения, като страна членка на Европейски Съюз. Ние сме първа страна на влизане и не един път сме упорствали, че в разпоредбите сега се прави промяна в пакта за миграция и леговище.
Ние настояваме отговорностите ни да бъдат уравновесени, също по този начин и със взаимност. Тези, които не са към момента признати в Шенген, не би трябвало да платят участието си с приемането на спомагателни бежанци.

Това съобщи някогашният външен министър Надежда Нейнски по Нова ТВ във връзка с новото условие към България да одобри повече бежанци.

„ Би било неточност да се обвързва тематиката с миграцията и бежанците с тематиката за Шенген. Връзката сред двете съществува единствено във връзка с контрола на границите, което е обикновено ”, сподели тя.

На въпроса дали приемането ни във „ въздушен ” Шенген трансформира обстановката на страната някогашният министър акцентира, че още има доста огромна неизясненост.

„ Има Залцбургски конгрес, който сега се организира в Словения, която краткотрайно ръководи. На него вътрешните министри на България, Австрия и Румъния ще се срещнат да обсъдят тази позиция на Австрия. Аз я одобрявам като преговорна позиция, нищо повече. Защото тя е доста неразбираема, да не приказваме, че наред с разумни неща, които България извършва. Ние имаме доста съдействие с „ Фронтекс ”, в този момент Австрия споделя би трябвало три пъти повече представители и доста повече ангажимент към структурата на Европейска комисия, което е обикновено. Да се ускори граничния надзор сред България и Румъния, респективно Румъния и Унгария, което също е обикновено ”,  коментира тя.

Всички европейски страни са единомислещи, че България и Румъния покриват всички нужни критерии и внезапно се появява ново изискване – да приемем бежанци. Смятам, че би трябвало да реагираме с внимание. Трябва да се продължат договарянията с Шенген, тъй като не трябва да забравяме, че Австрия е една от двете страни, която ни възпира. Това уточни още Нейнски.

България и Румъния би трябвало да работят доста синхронизирано. И ние не би трябвало да допуснем да бъдем разграничени от Румъния. Още повече, че потвърдено и двете страни в действителност са изпълнили всичко, което Европейски Съюз изисква. Ние би трябвало да действаме в синхрон. Можем да отстояваме изрично и аргументирано своите позиции и да бъдем поредни. Това посочи някогашният министър. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР