Новороден тюлен се е удавил през лятото на миналата година

...
Новороден тюлен се е удавил през лятото на миналата година
Коментари Харесай

Още един странен случай със смъртта на новороден тюлен във варненския Делфинариум

Новороден тюлен се е удавил през лятото на предходната година във Варненския делфинариум поради неремонтирна помпена шахта. Смъртта беше доказана от екоминистерството. Преди по-малко от месец стана известно, че от 2014г. до 2017 година в делфинариума са умрели и два новородени делфина, а други два са били мъртво родени. Така се оказва, че през последните четири години в делфинариума не е оживяло нито едно от новородените животни.

Информацията за удавения тюлен беше обявена на " Дневник " от чиновник в атракциона, който, както и в първия случай, пожела анонимност. Според него, тюленът се е родил изцяло здрав на 18 юни м.г. Той е бил жизнерадостен и развъждането му е протичало обикновено. След по-малко от два месеца – на 11 август м.г., тюленчето се е удавило. Басейнът, в който то трябвало да се учи да плува, бил почистван всяка седмица, само че все пак никой от чиновниците не обърнал внимание, че решетката на шахтата, през която се оттича водата от него, липсва. По информация на източника затова помпата на инсталацията е засмукала муцуната на новороденото, което довело и до удавянето му.

Едно " административно нарушаване "
 Бочко е бил един от дребното тюлени, родени в изкуствена среда
© Дневник

Бочко е бил един от дребното тюлени, родени в изкуствена среда

" Дневник " се свърза с Христо Иванов, консултант по медийните въпроси на " Феста холдинг " - сдружението притежател на Делфинариума. Той изрично отхвърли да разяснява случая и изиска въпросите да му бъдат изпратени документално. Въпреки обещанието отпреди две седмици, че отговорите ще бъдат дадени бързо, те по този начин и не дойдоха до приключването на работата по текста.

Според пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за гибелта на тюленчето е бил известен само " ветеринарният доктор на община Варна ". Проверка през пресцентъра на локалната администрация сподели, че в тази ситуация става дума за експерта, назначен на тази служба в Областната дирекция по сигурност на храните. Именно тази дирекция е надзорен орган по спазването на стандартите, изискванията за развъждане и хуманно отношение към животните, употребявани за атракции.

В мнението на екоминистерството не се оповестява да е била направена инспекция за аргументите, довели до удавянето, или кой е възможният провинен за това.

Извършената едвам в този момент инспекция по сигнала на " Дневник " посочила също, че от Делфинариума не са подхванали дейности за регистрирането на тюленчето, родено на 18 юни м.г., каквото е условието на Закона за отбрана на животните. Регистрационни талони са имали единствено двата възрастни тюлена Лео и Бянка. Във връзка с това бил формиран акт за административно нарушаване. Предвидената имуществена глоба е в размер от 2 до 3 хил.лв.

" Може да се случи и това "

Според източника, дал информацията за случая от август м.г., никой във варненския делфинариум не е схванал, че майката на новородения тюлен е била бременна. Констатирано е било единствено, че тежестта й нараства, само че било отдадено на затлъстяване.

Свидетелство за това, че чиновниците в делфинариума са били сюрпризирани от раждането, е и изявление на Христо Иванов за БНР, обещано на 15 март м.г. Тогава, на репортерски въпрос дали се чака двата възрастни тюлена Лео и Бянка да имат потомство той дава отговор: " За потомство малко е раничко, само че може да се случи и това ".

Два дни отмора и шоуто продължава

Веднага след публикуването на текста за умрели след раждане и мъртвородени делфини, " Дневник " получи и спомагателна информация за последния сходен случай от май м.г. Според нея в атракциона са били изцяло наясно, че майката Йоана е била бременна. Въпреки това тя е взела участие в представления до последния миг, като след мъртвото раждане те били анулирани единствено за два дни. Служители в делфинариума настояват също, че поради напрежението и преумората има случаи, в които делфините са отказвали да се подчиняват на треньорите си и затова представленията падали.

В момента по данни на Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) - Варна, в Делфинариума с изключение на двойката тюлени се отглеждат и четири възрастни делфина. В околните седмици женската Доли, също чака бебе. Но съгласно шефа на " Феста делфинариум " Ивелин Симеонов бременността към момента била под въпрос, защото се установявала доста мъчно " със средствата на хуманната медицина ". Дали следва раждане щял да покаже самият делфин, няколко дни по-рано. Ако това се случи, представленията щели да бъдат анулирани изцяло за интервал към месец и щял да бъде спазван " режим на тишина ".

В момента Делфинариумът във Варна навлиза в дейния си туристически сезон, когато дневно се възнамеряват по 3-4 представления, а посетителите единствено на едно от тях са повече от 1000. Цените на билетите са 25 лева за възрастен и 20 лева за дете. Снимка на целувка с тюлен коства 15 лева

Беззащитните

Контролни органи по Закона за отбрана на животните, както и по този за биологичното многообразие са Областната дирекция по сигурност на храните и Регионалната ревизия по околната среда и водите във Варна. За развъждането на делфини и други морски бозайници в затворена среда се ползват общите условия за запазване, отбрана и хуманно отношение към тях.

Българският закон за биоразнообразието слага под отбрана единствено три типа китоподобни бозайници от дивата природа, които естествено населяват Черно море. Делфинариумът във Варна обаче е регистриран като животновъда плантация по Закона за ветеринарномедицинската активност и в него се отглеждат екземпляри, които не произлизат от черноморската популация. Така делфините и тюлените, употребявани за атракция там, без характерната отбрана на Закона за биоразнообразието.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР