Новооткритият чаен салон Tea & Eat 1999 Pastry Sofia бързо

...
Новооткритият чаен салон Tea & Eat 1999 Pastry Sofia бързо
Коментари Харесай

Три места за десерт

Новооткритият чаен салон Tea & Eat 1999 Pastry Sofia бързо набира известност в предпразничните дни. Стелажи панетоне в кутии с ретро дизайн, огромни дървени лешникотрошачки, кадифени дивани и мраморни маси, порцеланови чаени чаши, красива коледна декорация и гирлянди - всеки подробност като че ли придвижва в живописния свят на Андерсенова коледна приказка. Огромен бистър полилей, започващ от тавана на втория етаж, се спуска чак до долното равнище, където се намира магазинът. Всички сладки и шоколадови десерти, от коледни меденки до шоколадови къщички и ръчни шоколади, се вършат на място по 65 предписания (италиански, френски, английски), приспособени към усета на българските клиенти. Работят главно с белгийски шоколад, като оферират бял, мрачен, млечен и открития преди няколко години, настоящ в цяла Европа, четвърти тип шоколад - руби, присъщ с розовия цвят на какаовото зърно.

Веселин Янков и неговата брачна половинка основават марката преди повече от 22 години в София, като към този момент имат три обекта. Страстта на Веселин, който показва себе си като кулинарен странник, са кафенетата и сладкарските салони. Желанието му е неговото място да притегля хората, имащи нюх към красивото и вкусното. Държи еднообразно на качеството на продуктите и на атмосферата, желае всеки подробност да е изкусен. " Това ме кара да се усещам пълностоен в обществото - да споделям и способствам с моите умения и познания в професионалния си и житейски път, да давам образец. "

Освен всекидневно предлаганите еклери с крем шантили, ягодово тирамису, макарони сега имат и сезонни оферти - тиквени и ябълкови пайове, кестенова торта, крем от кестени, десерти с тахан. Ще оферират разнообразни обредни коледни сладки хлябове като бабка, щолен и панетоне. Декорацията също е по отношение на сезона, с неспокойствие чакаме тематичния интериор за Свети Валентин и Великден.

Tea & Eat 1999 салон и магазин, бул. " Цариградско шосе " 101 (пон. - нед. 9 - 19 ч.)
Реклама
Новата скрита изненада на пазара на Римската стена - какао-кафе кооператив Finca , от няколко месеца сплотява на едно място два етични марката - In the flow specialty coffee, предлагащи органично спешълти кафе, и Flow Cacao Roasters - фамилна пекарна за какао. In the flow създават кафе 100% арабика от Колумбия с разнообразни усети като Fruity Abundance, Chocolate Joy и Nuts Adventure, които оферират за консумация на място (еспресо 2.50 лева.; капучино 3.90 лева.) или в пакет зърна за у дома.

Flow Cacao Roasters пекат висококачествени какаови зърна от Централна Америка и Карибите. Общото e, че работят с дребни ферми с проверяем генезис и държат веригата оптимално къса - пекат всичко сами в България. Flow Cacao местят производството си в София наскоро, а съвсем всичките им процеси са ръчни. Работят с разнообразни блендове и вариации чисти какаови зърна, които комбинират с разнородни усети, с цел да покажат, че какаото може да има по-различна форма от познатия шоколадов блок посредством един по-изчистен метод на консумация.

Всички първични материали, с които работят, с изключение на какаото и кокосовото мляко са български - бадеми, лешници, сушени плодове. Това, в което са пионери тук, е церемониалното какао, представляващо 100% чисто какао (100 г за 11.50 лева = 5 чаши церемониално какао), чиято единствена съставна част са какаови зърна от земите на Коста Рика. Какаовите зърна за изработката му са с най-вече плодово-киселинни произходи и сортове, по тази причина и няма типичната мъка на множеството типове какао от Африка.

Но това надалеч не е единственият забавен вид шоколад за пиянство, който вършат. Коледните им усети като 70% какао със солен карамел и канела с черноморска сол от солниците на резервата Атанасовско езеро или пък 80% какао с портокал и канела носят празничен дух и положително въодушевление. За феновете на по-пикантните усети вършат 70% Spicy Mayan с хабанеро чили в колаборация с Chilli Hills. Цената на разфасовките за у дома и на трите е 21.60 лева за 200 година Консумацията на чаша топъл шоколад на място е 5.50 лева, а от Finca оферират алтернатива за пластмасова чашка за из път против депозит от 2 лева, който възвръщат при връщане на чашката.
Реклама
Помислили са и за ценителите на шоколада за ястие, за които оферират особено брауни Finca с лешници и череши, както и ръчен шоколад (8.90 лева./100 г) с разнообразни усети, като да вземем за пример бял кокосов с алена ябълка, бадем и орехи. Покрай коледния интервал оферират и подаръчни кутии, включващи техните шоколади за пиянство, какаов чай и някоя от техните " какаови похапванки " - шоколадови трюфели, шоколадово блокче с канелени лешници и други Flow Cacao ще бъдат на Коледния пазар на " Славейков " от 19 до 24 декември.

Finca - ул. " Стара стена " 1 (пазара на Римската стена) (пон. - съб. 10 - 18 ч.; неделя 11 - 17 ч.)

За свършек, ароматната, с която 22-годишната Кристин Радоилова от това лято укрепва сладката страна на столицата, изкушава гости с ръчно правени неустоими празнични оферти. Първоначално ги подготвя единствено за себе си и за другари, само че последователно ползата нараства толкоз, че взема решение да напусне работа и да се отдаде на сладкарството: " В София си нямахме място за ръчно направени канелени рулца, тъкмо като домашни. Тук е вкусно, мирише на канела, има хубави списания и още по-хубави хора. Какво по-Коледно от това? "

За седмицата преди Коледа е планувала както по-нестандартни усети като бекон, кленов сироп и бърбън, по този начин и по-традиционни като ганаш от черен шоколад и портокал; джинджърбред спайс (класически канелени рулца 5.50 лева.; всички други - 6.90 лева.).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР