Новооткрити кристали, изхвърлени от вулканично изригване на о-в Мавриций, са

...
Новооткрити кристали, изхвърлени от вулканично изригване на о-в Мавриций, са
Коментари Харесай

Откриха доказателства за древен „изгубен континент“ под Мавриций

Новооткрити кристали, изхвърлени от вулканично изригване на о-в Мавриций, са няколко милиарда години по-стари от самия остров. Смята се, че те съставляват остатъци от античен микроконтинент, прочут като Мавриция, написа Science Alert.

Хипотезите сочат, че този така наречен „ загубен континент “ в миналото е свързвал Мадагаскар и Индия суперконтинента Гондвана. Вероятно обаче е бил обхванат от Индийския океан пред към 84 млн. години. Днес откриватели считат, че са разкрили „ късче “ от Мавриция.

„ Земята е построена от две елементи – континенти, които са остарели, и океани, които са „ млади “ “, споделя Люис Ашуол, част от екипа, направил откритието.

„ Мавриций е остров – тук няма канара, която да е по-стара от 9 млн. години. По време на изследването им обаче се натъкнахме на циркони на 3 милиарда години “.

О-в Мавриций се намира на към 2 хиляди км от южното крайбрежие на Африка. Смята се, че това е релативно нова земна маса, образувана от великански подводни вулканични изригвания преди 8-9 млн. години. Днес той е част от Маскаренските острови.

Ашуол и екипът му са изкопали късче кора от оголените скални повърхности на Мавриций, покрити с лава по време на вулканични изригвания от времето на сформирането на острова. След като анализирали материала в нея, учените се натъкнали на дребни кристали циркони на милиарди години.

Самият факт, че кристалите са от циркон – постоянно срещан драгоценен камък, който може да бъде както прозрачен, по този начин и жълт, червен, наследник, кафяв и зелен – е подсказало на откривателите, че това, което било в ръцете им, не е пристигнало от океана.

Цирконите се образуват главно от гранитите на античните континенти, които в миналото са се разпростирали на повърхността на Земята. След като екипът датира кристалите сред 2,5 и 3 милиарда години, те вземат решение, че находката им принадлежи на от дълго време изгубения континент Мавриция.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР