Новооткрит астероид с размерите на олимпийски плувен басейн има малък

...
Новооткрит астероид с размерите на олимпийски плувен басейн има малък
Коментари Харесай

НАСА следи астероид, който може да удари земята


Новооткрит метеорит с размерите на олимпийски плувен басейн има „ дребен късмет “ да се сблъска със Земята.
Новооткрит метеорит с размерите
почти на олимпийски плувен басейн има „ дребен късмет “ да се сблъска със Земята след 23 години. Учените са пресметнали, че това може да се случи на Свети Валентин през 2046 година,
оповестява Службата за съгласуваност
на планетарната защита на НАСА.

Вероятността метеоритът да удари Земята е 1 на 625 въз основа на прогнози за данни от Европейската галактическа агенция ,
макар че системата Sentry на
лабораторията за реактивни мотори на НАСА изчислява възможностите по-близо до 1 на 560. Лабораторията наблюдава евентуални конфликти с небесни обекти, оповестява CNN.
Космическата канара – наречена
2023 DW – е единственият обект в рисковия списък на НАСА, който се класира на 1 от 10 по скалата за заплаха от удар в Торино, индикатор за категоризиране на планувания риск от конфликт на обект със Земята.
Всички останали обекти се класират
на 0 по скалата на Торино. Въпреки че 2023 DW оглавява листата, неговото класиране от 1 значи единствено,

че „ шансът за конфликт е извънредно малко евентуален и няма причина за публично внимание или публично безпокойствие “, съгласно Jet Propulsion Laboratory,
до момента в който класирането 0 значи
„ вероятността от конфликтът е нула или е толкоз невисок, че да бъде дейно нула.

„ Този ​​обект не е изключително обезпокоителен “, каза Дейвид Фарнокия,

навигационен инженер в лабораторията за реактивни мотори в Пасадена, Калифорния.

Служители на НАСА предизвестиха, че възможностите за удар могат да бъдат трагично изменени, защото се събират повече наблюдения на 2023 DW и се прави спомагателен разбор.

„ Често, когато нови обекти се откриват за първи път, нужни са няколко седмици данни, с цел да се понижат несигурностите и да се плануват съответно орбитите им години напред в бъдещето. “, отбелязва NASA Asteroid Watch във вторник в Twitter.

Обичайно е новооткритите метеорити да наподобяват по-заплашителни, когато бъдат следени за първи път.

„ Тъй като орбитите, произлизащи от доста стеснен набор от наблюдения, са по-несигурни, по-вероятно е такива орбити да „ разрешат “ бъдещи въздействия “,
отбелязва Центърът за проучване на обекти наоколо до Земята,
ситуиран в Лабораторията за реактивни мотори, на уебсайта си.

Най-често опасността, обвързвана с съответен обект, ще намалее с появяването на спомагателни наблюдения.

„ Въпреки това такива ранни прогнози постоянно могат да бъдат изключени, защото включваме повече наблюдения и понижаваме несигурността в орбитата на обекта “,
сочи още информацията от уеб страницата.
„ Най-често опасността, обвързвана с съответен обект, ще намалее, когато станат налични спомагателни наблюдения. “

Може да минат няколко дни, преди да могат да бъдат събрани нови данни заради близостта на метеорита до Луната, означи Farnocchia в имейл до CNN. Последната цялостна луна беше преди два дни и към момента наподобява ярка и огромна в небето, евентуално закривайки 2023 DW от директно наблюдаване, сподели той.

„ Но тогава обектът ще остане забележим в продължение на седмици (дори месеци с по-големи телескопи), тъй че можем да получим доста наблюдения, в случай че е належащо “, добави той.

Астероидът е с диаметър към 160 фута (около 50 метра), съгласно данни на НАСА. Докато 2023 DW обикаля към слънцето, той има 10 планувани близки метода към Земята, като най-близкото кацане е на 14 февруари 2046 година и девет други между 2047 и 2054 година Най-близкото разстояние, което метеоритът се чака да пътува до Земята, е към 1,1 милиона благи (1,8 милиона километра), отбелязва уебсайтът на НАСА Eyes on Asteroids.

Космическата скала е видяна за първи път в нашето небе на 2 февруари.

Той пътува с към 15,5 благи в секунда (25 километра в секунда) на разстояние от повече от 11 милиона благи (18 милиона километра) от Земята, завършвайки една обиколка към слънцето на всеки 271 дни.

Farnocchia означи триумфа на мисията DART на НАСА или теста за пренасочване на двоен астероид през септември 2022 г. като доказателство, че човечеството може да бъде квалифицирано да се изправи против галактически скали по евентуално пагубни курсове. DART съзнателно сблъсква галактически транспортен съд в метеорит, с цел да промени траекторията му.

„ Това е повода, заради която летяхме на тази задача “, сподели той, „ и тази задача беше величествен триумф. “
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР