Новообразувала се карстова пещера се отвори в къщата на смолянчанина

...
Новообразувала се карстова пещера се отвори в къщата на смолянчанина
Коментари Харесай

Пещера гълта къщата на смолянчанин

Новообразувала се карстова пещера се отвори в къщата на смолянчанина Димитър Илиев. Огромната дупка се намира на метри от други жилищни здания и пречиствателната станция в кв. „ Устово “ и е тъкмо над тунела на основния път за Пловдив.

Към момента никой не знае какъв брой огромна е подземната празнина, само че всички експерти са на мнение, че заплахата в региона е огромна.

По първични данни дълбочината на пещерата е над 23 метра – измерена с лазерен лъч, само че се допуска, че може да стигне и до 75 метра.



Каверната се отваря в парцела на Димитър Илиев при започване на месец юли, написа zaistinata.com.

„ Когато го видях това нещо, ми излезе акълът. Пещерата погълна автомобилни мотори, печка, пералня, прозорци, порти, уреди, елементи. Няма диря от тях, пропаднали си на надолу”, описа Димитър Илиев. Седмица преди отварянето на дупката той, дружно със шурей си и огромния си внук, са пренасяли багаж в постройката. „ Могли сме и тримата да пропаднем в пещерата и никой да не ни намери”, добави Илиев.

Обследване от повърхността на място са направени от инж. Андрей Тахчийски – геолог, и Марин Господинов – спелеолог, шеф на Музея на родопския карст в Чепеларе.

В мнението си инж. Тахчийски показва, че пропадналата част е почти на повърхност 5-6 кв. м., а дълбочината е до 22 метра, като тези дистанции са от инцидентни попадения на лазерния лъч, заради цялостната мрачевина в дупката.

„ Щастлива случайност е, че в региона на пропадането не е имало човек”, сподели Тахчийски. Той е уверен, че каверната на тунела, отворила се при продупчване на пътното оборудване преди доста години, и новообразувалата се пещера, са пространствено свързани, само че не се знае каква е връзката с останалите пещери в региона, защото регионът е карстов.



„ Където е пропадналият сектор, има една хлътналост, която най-вероятно също е артикул на карстови процеси. Някакво знамение към момента държи повърхността да не е пропаднала и тя надолу и няма никаква гаранция, че в бъдеще няма да се случи. Не могат да се вземат никакви ограничения – за подсилване, или превантивни, без да обясни мащабът на карстовия процес”, разяснява инж. Андрей Тахчийски.

Спелеологът Марин Господинов е на мнение, че става въпрос за новообразувала се пещера, която е пропастна. Първият отвес е „ камбана “ с дълбочина от 23 метра и подобен размер от 720 куб. м., завършващ с блокаж от термогравитационни каменни блокове и глинесто-пясъчен пласт. Непосредствено след него стартира втори отвес, който е неразучен, защото текат дейни геоложки процеси.

”Изпратих сигнала на господин Илиев до дирекция „ Строителство”, сътрудниците вървяха на терен. Свързах се с „ Геозащита” – Перник, и изпратих писма до редица министерства. Отворът е заплашителен, по-голямата част от него е под постройката. Непосилно е Смолян да се оправи с такова нещо”, сподели инж. Мариана Цекова – зам.-кмет на община Смолян.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР